Kalla vårar gynnar älgkons födotillgång och ger större och starkare kalvar. Foto: Ingemar Pettersson

Kalla vårar ger större älgkalvar

Premium

April 2021 bjöd på typiskt aprilväder och maj är snart till ända med fortsatt ostadigt väder på många håll. För människan är det ingen angenäm situation men för älgen, som är skapt för kyligt klimat, är det något som kan ge fördelar när det är dags för kalvning 2022.

Forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har studerat kopplingen mellan kalvproduktion och klimat. De kan konstatera att varma och torra vårar ger färre och lättare kalvar.

 

Vikterna har sjunkit

För älgkalven är den första tiden i livet särskilt kritisk. Då gäller det att älgkon kan hitta föda som är näringsrik för att mjölkproduktionen ska fungera tillfredsställande.

Sheila Homes. Foto: SLU

– De senaste tjugo åren har kalvvikterna sjunkit, framför allt i södra Sverige. I hela Sverige ser vi också att korna har färre kalvar om hösten än tidigare. Antingen föds det färre kalvar, eller så överlever de inte sommaren, säger Sheila Holmes, forskare vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

 

Sluta gnälla på vårkylan

Födotillgången och kvaliteten spelar inte bara stora roll vid själva diandet under innevarande kalvsäsong, utan spiller även över på kommande dräktighet.
– Våra resultat tyder på att älgkons lagrade energiresurser i början av dräktigheten kan vara mycket viktiga för både fruktbarhet och för kalvöverlevnad våren och sommaren därpå, säger Sheila Holmes.
Så bland älgjägare i vårt avlånga land kan det från och med nu sluta att klaga på kalla vårar och i stället glädjas över dessa eftersom de kommer att gynna jakten framöver.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev