SVA har undersökt den varg som påträffades halvt uppäten nordväst om Köping i Västmanland. Foto: Jan Gustavsson och Ingemar Pettersson.

Efter fynd av kannibalism – oklart hur vargen dog

Premium

I februari påträffades delar av en död varg i närheten av Köping i Västmanland. På fyndplatsen fanns spår efter en annan varg som ätit av kroppen.

Under spårträning med en unghund i början av februari fann Jan ”Dylta-Janne” Gustavsson delar av en död varg nordväst om Köping i Västmanland. Runt den döda vargen fanns spår av en annan varg som ätit av kroppen.

 

Tydliga spår av kannibalism bland vargar

Ung tik

Erik Ågren, SVA.

Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, analyserat fyndet. Det handlar om en vuxen men ung tik, född i reviret Aspafallet där djuret också påträffades.

– Det är svårt att avgöra om den är född 2020 eller 2019. Vi har inte tillgång till skallen och tänder, så det blir mer en fråga för genetiker, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid SVA.

Det SVA kan konstatera är att stora delar av djuret saknas och är uppätet. Kvar fanns delar av ryggraden, bakkroppen och svansen. Vargen bedömdes som kraftigt förruttnad, det fanns inga tecken på skottskador och inga övriga svar som kan förklara vad vargen dog av.

 

Uppgifter om den döda tiken ligger på Rovbase.

Inte alla svar

– Med tanke på att den var kraftigt förruttnad och det har varit en kall vinter så kan man nog slå fast att den dog före januari 2021, men inte under sommaren 2020. Det är en tik, men livmodern fanns inte kvar så vi vet inte om den haft valpar, säger Erik Ågren.

Jan ”Dylta-Janne” Gustavsson.

För Jan ”Dylta-Janne” Gustavsson är det ändå intressanta svar på undersökningen.

– Det måste jag säga. Man funderar på vad som har hänt, om det har varit en konkurrensstrid inom reviret mellan den här tiken och andra vargar. Eller om det är en strid med revir som gränsar till Aspafallet, säger Jan Gustavsson.

 

Tiken borta

Aspafallet gränsar bland annat till reviret Vidaln där det nyligen pågick licensjakt på varg.

– Där har tiken varit borta länge. Vi har inte haft dna på henne sedan i november, och det kan säkert bero på strider med andra grupperingar av varg, säger Jan Gustavsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev