En annan varg hade ätit på den döda vargkroppen. Kroppen hittades nordväst om Köping tidigare i veckan. Foto: Janne Gustafsson

Tydliga spår av kannibalism bland vargar

En död varg hittades under veckan nordväst om Köping i Västmanland. På platsen fanns också tydliga spår av en annan varg som ätit på kroppen.

Janne Gustafsson, i jägarkretsar känd som Dylta-Janne, är jaktledare för den pågående licensjakten på varg i Vidalnreviret i Västmanland och Örebro län. Han är en mycket rutinerad jägare. Under onsdagen befann han sig i ett område strax utanför jaktområdet för att träna en unghund. I ett skogsparti fann han både in- och utspår av en varg.

– Jag räknade med att vargen lämnat området och började spårträna med hunden, säger Janne Gustafsson.

– Efter två kilometer kom jag till en lega med blod. Jag trodde först att det var löpblod.

 

Janne Gustafsson var ute och spårtränade en unghund när han fann vargkroppen. Foto: Janne Gustafsson

Släpspår

Janne fortsatta spårningen med hunden, men upptäckte rätt snart att spåret såg konstigt ut. Det var något som slängde och släpade.

Han trodde då att det kunde vara något fel på vargen, men tänkte inte mer än så på det han såg.

Efter ytterligare en halv kilometer fanns Janne delar av ett djur som vargen burit med sig.

– Den hade legat och ätit på kroppen, och sedan burit den dit jag fann den. Det var det jag hade sett. Ett ben eller kanske svansen som släpade, säger Janne Gustafsson.

 

Ingen tvekan

Han såg direkt att det han fann på platsen var en vargkropp. Kanske, och förmodligen, en valp. Det som återstod var svansen, låren och delar av ryggraden, fullt tillräckligt för att direkt avgöra att det var en varg.

Janne Gustafsson kan inte säga att vargen dödats av en annan varg, men han är helt säker på att en annan varg ätit av kroppen. Spontant ser han ändå ingen annan förklaring till att vargen dött.

– Vad skulle annars döda en varg? säger han.

 

Ska undersökas

Fynden anmäldes till länsstyrelsen i Västmanland under onsdagen. Där hänvisades Janne till polisen. Det slutade med att han själv fick transportera kroppen till polisstationen i Köping. Därifrån skulle vargen vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

För Janne Gustafsson är fyndet bara en bekräftelse på att vargar också dödar andra vargar.

– Den döda vargen var nog en valp, men spåren som jag hade var från en vuxen, stor varg. Nu är jag mest intresserad av om det var en valp som var född i reviret, säger Janne Gustafsson.

Den döda vargen hittades i reviret Aspafallet, nordväst om Köping, där det har varit föryngring under 2020.

 

Här hittades vargen. Karta: Google map

Kannibalism i djurvärlden

Bland en del flocklevande rovdjur, som till exempel lejon och vargar, händer det ofta att en ny hanne som tar sig in i flocken dödar de ungar som finns; detta är dock sällan kopplat till kannibalism. Hos björnar förekommer det att hannar dödar en honas ungar för att få honan och då tar dem som föda. Detta för att få honan villig till parning.

Källa: Wikipedia

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev