Etikfrågan i fokus – igen
På lördagen höll Svenska Kennelklubben, jakthundsklubbarna och Svenska Jägareförbundet sin årliga Öster Malma-träff. Dock i digital form den här gången.
Magnus Jensen, ordförande i Kennelklubbens jakthundskommitté, inledde konferensen med att bland annat visa att klubbarna lyckats hålla igång jaktprovsverksamheten trots coronapandemin.
Det genomsnittliga antalet jaktprovsstarter de senaste sex åren är 28.610 stycken. Förra året gjordes 28.814 starter.
– Det är fantastiskt att detta hållits igång under pandemiåret, det är ju över medel, sa Magnus Jensen.
Stöthundstest
Håkan Hemäng, ordförande i Svenska Bassetklubben, gjorde ett mycket engagerat inlägg om jaktetik och hundanvändning, i samband med att frågan om ett stöthundstest kom upp.
– Här har vi ett bekymmer med hundar som går för snabbt. Jag påpekar det vid i princip varenda drevjakt jag deltar på. Där jag jagar har vi för mycket dovvilt, då släpps det på etiken. Det används importerade raser som är som lätta finnstövare. De vill gärna jaga hare men ägarna vill inte att det skjuts hare för dem. De ska jaga vildsvin och hjort. De är ”rådjursrena” men jagar dovvilt…
Hemäng tycker att det är ett lavinartat problem:
– Det gäller att vi tar tag i det här innan det är för sent. Det är hög tid att vi tillsätter en grupp som tar tag i frågan, Kennelklubben och Jägareförbundet tillsammans, innan vi har ett jättestort bekymmer. Vi ligger efter och jag tror knappt att något annat än lagstiftning räcker, för vi har misslyckats.
Allt för länge
Han menar att frågan har varit aktuell allt för länge nu.
– Vid min första Öster Malmträff, för mer än ett decennium sedan, var frågan högaktuell och väldigt, väldigt känslig. Vi ansåg att vi jägare var tvungna att ta tag i detta innan det blev värre och innan några andra krafter i stället påverkar utvecklingen. Sedan dess har det varit uppe på bordet i stort sett varje år, men just denna fråga har vi svårt att ta tag i.
”Enormt viktig fråga”
Peter Ledin, jakthundsansvarig på Svenska Jägareförbundet och adjungerad till SKK:s jakthundskommitté, höll med:
– Det är en enormt viktig fråga som vi måste jobba tillsammans med, vi tar den vidare till jakthundskommittén.
Inom Jägareförbundet
Det resonerades om att problemet är unga jägare som inte har ”uppfostrats” rätt, de släpper många hundar samtidigt, fel raser används och många har blandraser – de ägarna finns inte inom Kennelklubbens eller jakthundklubbarnas hank och stör.
Några konferensdeltagare påpekade att det är viktigt att frågan lyfts inom Jägareförbundet också.
– Det är genom Jägareförbundet man når de här jägarna. Genom SKK når man dem inte, sa Håkan Hemäng.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.