”Det är dags att landets politiker börjar se svenska jägare som en tillgång, i stället för en kassako åt sina egna särintressen.” Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Jägare ska inte tvingas finansiera jaktfientliga organisationer”

Regeringens syn på svenska jägare präglas av förmynderi och ignorans. Det senaste är att jägarnas pengar i Viltvårdsfonden kan delas ut till vilken jaktfientlig organisation som helst.

Regeringen har meddelat att man vill göra om Viltvårdsfonden i grunden. Man vill ta bort det allmänna uppdraget för jakt och viltvård från Svenska Jägareförbundet och i stället låta medlen ur fonden upphandlas offentligt.

Detta innebär att jägarnas egna pengar nu kan gå till jaktfientliga organisationer. Det är häpnadsväckande, men samtidigt inte förvånande, när man ser till det respektlösa sätt som regeringen har behandlat svenska jägare.

 

Stolt tradition

Vårt lands historiskt hållbara viltförvaltning beror till stor del av upplägget med Jägareförbundets allmänna uppdrag, som infördes 1938.

Alla jägare i landet är tvungna att årligen betala en viltvårdsavgift genom det statliga jaktkortet. Dessa pengar går till Viltvårdsfonden som Jägareförbundet i sin tur söker medel från för sitt allmänna uppdrag med vård och förvaltning av vilt.

Systemet har gagnat den stolta svenska jakttraditionen väl. Upplägget har skapat en ömsesidig respekt och acceptans bland jägare för den årliga viltvårdsavgiften eftersom Jägareförbundet har haft ansvaret.

Utöver det lägger jägare frivilligt ned tre miljoner arbetsdagar och 500 miljoner kronor på viltvård varje år.

 

Fritt för rofferi

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill nu rasera allt det som byggts upp under 83 år. Jägareförbundet ska bli av med sitt allmänna uppdrag och det hela ska i stället upphandlas.

Jägarnas Riksförbund, som tidigare varit garanterade resurser ur Viltvårdsfonden, måste i fortsättningen ansöka som vilken organisation som helst.

Nu är det fritt fram för alla möjliga jaktfientliga organisationer att roffa åt sig av jägarnas pengar. Detta raserar förtroendet för hela det statliga jaktkortet.

Som en extra smäll ska den myndigheten med kanske lägst förtroende bland jägarna, Naturvårdsverket, ta över uppdraget att fördela jägarnas pengar. En myndighet som under åren haft problem med jaktfientliga och djurrättsaktivistiska medarbetare.

 

En skenmanöver

Miljöpartiet hurrar som vanligt öppet och hänsynslöst för ett jägarfientligt beslut.

Johannes Thernström.

Dess regeringspartner Socialdemokraterna försöker i stället gömma sig bakom att påstå att EU kräver att Jägareförbundets allmänna uppdrag bör bli föremål för offentlig upphandling.

Detta är inget annat än en skenmanöver och en lögn. Flera juridiska experter har under åren fastslagit att det allmänna uppdraget inte omfattas av offentlig upphandling.

 

Ingen kassako

Lucas Ljungberg.

Den rödgröna regeringens avtryck på svenska jägare har präglats av förmynderi och ignorans. Sverige har blivit bäst i EU på att överimplementera jaktdirektiv.

På hemmaplan har regeringen likställt laglydiga jägare med grovt gängkriminella i debatten om ny vapenlagstiftning.

Det är dags att landets politiker börjar se svenska jägare som en tillgång, i stället för en kassako åt sina egna särintressen.

 

Johannes Thernström

Ledamot Moderata Ungdomsförbundets förbundsstyrelse

Lucas Ljungberg

Riksordförande Moderata Studenter

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.