”Om Socialdemokraterna hade stått på jägarnas sida, skulle de inte ha tagit bort det över 80 år gamla allmänna uppdraget från Svenska Jägareförbundet”, anser debattskribenterna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Vår oro kvarstår om jägarnas pengar”

Debattartikeln där S-märkta riksdagsledamöter försöker lugna jägarkåren efter att den blivit fråntagen det allmänna uppdraget fungerar inte. När politikerna försöker lugna gör regeringens myndighet uttalanden som reser nya frågetecken om vilka som ska få del av jägarnas pengar.

Socialdemokratiska riksdagsledamöterna Isak From (S) och Hanna Westerén (S) hävdar att Socialdemokraterna står på jägarnas sida i en debattartikel med samma rubrik på Svenskjakt.se.

”Vi socialdemokrater står på jägarnas sida”

För Sverigedemokraterna är det mest tydliga i denna fråga snarare att Socialdemokraterna står på Miljöpartiets sida. Då betyder inte jägarna, deras pengar och deras intressen särskilt mycket.

Om Socialdemokraterna hade stått på jägarnas sida, skulle de inte ha tagit bort det över 80 år gamla allmänna uppdraget från Svenska Jägareförbundet.

 

Snabbt svar

I artikeln driver From och Westerén med Sverigedemokraternas oro över att det nya beslutet skulle kunna öppna för att organisationer med jaktmotstånd på sin agenda kan söka och få direkta bidrag ur Viltvårdsfonden.

Fonden ska inte, enligt dem, inkludera organisationer som vill bekämpa jakten eller bedriva åsiktsopinion emot jakt. ”Att som Sverigedemokraterna hävda det är ohederligt”, skriver de.

 

Alla får söka

Vi konstaterar att bara timmar efter denna kommentar från Socialdemokraterna, svarar Gunilla Skotnicka Ewing på Naturvårdsverket såsom följer på frågor i Svensk Jakt:

”Kommer det vara möjligt för till exempel Rovdjursföreningen att få bidrag ur Viltvårdsfonden för att jobba med viltvård?

– Jag skulle säga så här: Det är bra att det finns en förordning där ramar och kriterier framgår. Det innebär också att flera föreningar kommer att kunna söka bidrag och sedan får vi bedöma de ansökningar som kommer in. 

Men ni utesluter heller inte att exempelvis Rovdjursföreningen kan komma att få bidrag ur Viltvårdsfonden?

– Alla får ju ansöka, sedan får man bedöma ansökningarna.”

 

Oron kvarstår

Det är knappast en hemlighet, inte ens för Socialdemokraterna, att Rovdjursföreningen är en av de föreningar som motarbetar jakten, de vill bland annat vill förbjuda jakt med hund och jakt på rovdjur.

Vår oro kvarstår på goda grunder.

 

Runar Filper (SD)

Riksdagsledamot Värmland, miljö- och jordbruksutskottet

Mats Nordberg (SD)

Riksdagsledamot Dalarna, miljö- och jordbruksutskottet

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.