Tjuren som sköts utanför Bodafors hade som i de flesta andra sådana här fall stora horn. Foto: Leif Nilsson

Mycket älglusflugor – fler såriga älgtjurar

Statens veterinärmedicinska anstalt har i år fått in rapporter om fler fall av stora älgtjurar med såriga och infekterade ryggar. Samtidigt berättar många jägare om mängder av älglusflugor, vilket stärker teorin att det finns ett samband.

Tjuren på bilden sköts utanför Bodafors på Småländska Höglandet under första älgjaktveckan. När skottet föll hade jägaren inte sett något anmärkningsvärt med tjuren. När han kom fram till sitt byte syntes det desto mer. Dessutom luktade älgen illa.

När jägarna vände på tjuren lossnade hud på flera ställen. Även hud som fortfarande var täckt med päls ramlade av.

Hjortlusflugan – irriterande och fascinerande

 

Fuktigt och varmt

SVA har i år fått in fler rapporter om tjurar med såriga ryggar än ifjol. Enbart från trakterna av Uppsala har tre fall rapporterats. Men berättelser om drabbade tjurar kommer också från flera andra platser i södra och mellersta Sverige.

– Det hänger förstås samman med att älgjakten startat, men det finns också tecken på att det som drabbar älgarna är årstidsbundet, säger viltpatologen Erik Ågren till Svensk Jakt.

Svåra beslut om angripna tjurar ska skjutas

Milda och fuktiga höstar tycks det som att fler älgar drabbas än annars. Klimatet hösten 2015, då många stora tjurar med sönderrivna och infekterade ryggar påträffades, påminner mycket om vädret som varit i höst.

 

Älglus. Foto: Boo Westlund

Dessutom verkar det vara ovanligt mycket älglusflugor, eller hjortlusflugor som de egentligen heter, i år. Jägare och skogsvandrar vittnar om hur de formligen överfallits av mängder av älglusflugor.

– Jag har själv den erfarenheten bara från häromdagen då jag gick med hund i ett område där det inte brukar vara särskilt mycket älgflugor. Den här gången överfölls jag av svärmar av dem, säger Erik Ågren.

 

Sår rivs upp

Detta är ett sammanträffande som styrker teorin om vad det är som drabbar älgarna. Älglusflugorna är så många och biter så mycket i älgen att de stora tjurarna börjar klia sig på ryggen med hornen.

Älgtjur nedlusad med älglusflugor

När sår rivs upp får vanliga hudbakterier möjlighet att växa till. Milt och varmt väder påskyndar processen.

– Vi kan inte säga att det är så alldeles säkert och det är svårt att bevisa, men det är den förhärskande teorin. Förhållandena som är i år tyder på att det finns ett samband mellan älgflugan, det varma klimatet och att älgarna drabbas av detta lidande, säger Erik Ågren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev