Webb-tv: Så snabbt inträffar en viltolycka
Varje år inträffar cirka 65.000 viltolyckor på svenska vägar. Tre fjärdedelar av dessa är rådjursolyckor.
En sådan inträffade på tisdagsmorgonen på väg 56 utanför Valbo i Gävleborg. Olyckan fångades på film – och det visar tydligt hur snabbt det kan gå, och hur svårt det är att undvika kollision med vilt på väg.
Det är många gånger omöjligt att hinna bromsa för att undvika en viltolycka.
Jägaren Daniel Takayama var vid 06.30-tiden på tisdagsmorgonen på väg till samling inför dagens stundande älgjakt när olyckan var framme. Tack vare den dashcam som Daniel monterat i sin bil fångades olycksförloppet, och filmen ger en mycket god bild av hur det kan gå till.
– Det går fort för ett vilt att komma upp framför bilen. Tyvärr hann jag inte få helt stopp på bilen, berättar Daniel Takayama för Svensk Jakt.
Ett av rådjuren hann ta sig över vägen, men det andra sprang rakt ut framför fronten på hans bil och kollisionen var ett faktum.
Filmen illustrerar också på ett tydligt sätt hur svårt det är att hinna bromsa eller på annat sätt undvika sammanstötning med vilt som plötsligt korsar vägbanan.
Olyckstät period
Den tid på året vi just nu befinner oss i är den period då det inträffar flest viltolyckor.
– Under hösten brunstar klövviltet, vilket sannolikt bidrar till fler viltolyckor. Dessutom innebär ju hösten mörker och dimma, vilket troligen också spelar in, säger Markus Olsson, viltolycks- och eftersöksansvarig på Svenska Jägareförbundet.
Hans tre viktigaste råd för att undvika viltolyckor:
• Anpassa hastigheten till sikten. Exempelvis om mörker eller dimma försämrar sikten.
• Under dygnets mörka timmar finns ytterligare anledning att ta det försiktigt, eftersom viltet rör sig mer under den mörka delen av dygnet.
• Om du ser ett vilt vid vägen, sänk hastigheten och var beredd på att ytterligare vilt kan dyka upp oförutsett.
Eftersök utan resultat
Efter sammanstötningen mellan fordon och rådjur agerade föraren Daniel Takayama som man ska göra. Han stannade, ringde polisen och anmälde olyckan, samt märkte upp olycksplatsen för att eftersöksjägare skulle hitta rätt.
– Eftersöket gav dock inget resultat. Man hittade lite blod i spåret efter rådjuret, men man fick inte tag på djuret. Eftersöksjägaren kontaktade jaktlaget på marken där spårningen avslutades, så att de skulle hålla ögonen öppna nu under älgjakten, berättar Daniel Takayama.
Vad är viktigast att tänka på om en viltolycka inträffar?
Sätt säkerheten främst. Ta ditt fordon ur farozonen och sätt vid behov ut varningstriangel. För att inte utsätta fler trafikanter för risker.
Märk noga ut platsen i vägrenen där viltet försvann.
Ring 112 och anmäl olyckan.
Källa: Markus Olsson, viltolycks- och eftersöksansvarig, Svenska Jägareförbundet
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.