Nästa år görs jägarexamen i mobilen
PremiumFrån februari–mars nästa år kommer alla blivande jägare att avlägga sina prov för jägarexamen med hjälp av mobiltelefon eller surfplatta.
– Det här är den enskilt största förändringen av provet sedan jägarexamen infördes 1985, säger Daniel Bladh på Naturvårdsverket, som håller i förändringsarbetet.
Enligt planerna ska ett antal pilotförsök med det nya digitala systemet dras igång i oktober i år.
– Provledarna måste först utbildas ordentligt i det nya systemet som ska göras via en app som man laddar ner i surfplatta eller mobil, säger Daniel Bladh.
Att den nya tekniken skulle kunna upplevas som krånglig för äldre provledare tror han inte.
– Nej, det blir inga problem. 2014 införde vi ju att provledaren skulle rapportera in provresultaten digitalt direkt in i jägarregistret och det har gått bra, säger han.
Norskt system
Det nya digitala provet för jägarexamen har tidigare använts i Norge och det är det systemet som nu införs i Sverige, dock med en del modifieringar.
– I Norge använde man sig av fasta datorer som stod uppställda i en särskild lokal för provet. I Sverige har vi modifierat systemet så vi kan köra med deltagarnas egna mobiler eller surfplattor, säger Daniel Bladh.
I grunden ser frågorna ut som tidigare. Eleven har en timme på sig att svara på 70 frågor varav 60 ska vara rätt för att bli godkänd.
Den stora skillnaden är dock att ingen av deltagarna kommer att få samma frågor i samma ordning som tidigare.
Det går alltså inte att kika över axeln på kompisen för att få hjälp med ett svar?
– Det kan man naturligtvis göra, men provledaren kommer att avbryta och man får garanterat fel på den frågan, säger Daniel Bladh.
Frågorna i frågebatteriet är indelade i 16 ämnesområden. Ur detta frågebatteri är det sedan en slumpgenerator som komponerar provet till var och en av provdeltagarna.
Hur kommer det då praktiskt att gå till vid den digitala jägarexamen?
– Provdeltagarna uppmanas att redan dagarna före provet ladda hem appen för teoriprovet. I appen kan man köra ett testprov, som visar om enheten fungerar att avlägga prov på, säger Daniel Bladh.
Kontroll på plats
På plats i provlokalen kommer provledaren att kontrollera deltagarnas ID-handling, att avgiften är betald samt att det är rätt enhet som kopplats upp mot provet.
Därefter startar provledaren provet och då kommer det upp en kort information om vad som ska ske.
Sedan trycker var och en av eleverna igång sitt prov när han/hon förstått informationen och då ska de 70 frågorna klaras av inom en timme.
När väl provet rullat igång går det inte att lämna provsidan för att googla efter svar utan att det direkt avslöjas i provledarens app.
Rättas automatiskt
När provtagaren lämnat sitt prov rättas det automatiskt av systemet och till sist ska provledaren slutgiltigt godkänna resultatet. Om allt gått vägen går resultatet direkt in i jägarregistret.
Därefter återstår skjutproven.
Från bland annat Jägareförbundet har man lyft frågan om hur elever med läs- och skrivsvårigheter ska kunna klara det nya digitala provet, men enligt Daniel Bladhs uppfattning bör det inte bli några problem.
– Det finns möjligheter för provledaren att ge elever längre tid om de behöver det. Dessutom kan provledaren ordna ett enskilt provtillfälle där provtagaren får frågorna upplästa för sig om det skulle behövas, säger Daniel Bladh.
Eliminera fusk
Sedan 2014 har Svenska Jägareförbundet vid ett flertal tillfällen, i skrivelser till Naturvårdsverket, påtalat behovet av att göra om jägarexamensprovets teoretiska del för att eliminera misstänkt fusk.
– Jägareförbundet ser givetvis positivt på den här förändringen, det har vi efterfrågat länge, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent och samordnare för jägarexamen vid Svenska Jägareförbundet.
– Förbundet har tryckt på ganska hårt i frågan, då det finns identifierade problem i det nuvarande provet, med papper och penna – det har missbrukats på sina håll. Vi hoppas nu att övergången till det nya systemet går smidigt. Teoriprovet kommer inte att bli svårare, men tanken är att det här digitala provet med slumpade frågor på ett bättre sätt ska mäta vad det är avsett att mäta – kunskap, säger Henrik Falk.
Leif Andersson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.