Under vintern väntas jägarexamens teoriprov digitaliseras. Foto: Martin Källberg och Lars-Henrik Andersson

I vinter införs digital jägarexamen

Premium

Projektet med att digitalisera jägarexamens teoriprov löper enligt plan och väntas komma i drift under vintern. Det meddelar nu Naturvårdsverket.

Projektet med att digitalisera jägarexamens teoriprov löper enligt plan och någon gång under vintern 2020/2021 kommer systemet i sin helhet att driftsättas på samtliga provbanor i Sverige, samtidigt fasas det nuvarande pappersprovet ut. Det skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Detta är den enskilt största förändringen i jägarexamen sedan införandet 1985, säger Daniel Bladh på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet.

 

Välkomnar digitalt teoriprov

– Det nya digitala teoriprovet är mycket välkommet. Svenska Jägareförbundet har länge sett fram emot ett nytt teoretiskt prov i ett modernare format. Vi är övertygade om att provet på ett bättre och säkrare sätt kommer att mäta provtagarnas verkliga kunskapsnivå jämfört med dagens prov, säger Henrik Falk jaktvårdskonsulent och samordnare jägarexamen vid Svenska Jägareförbundet.

Två författare inom jakt och vilt har knutits till projektet. Deras uppgift är att skapa provfrågor till jägarexamen. Frågorna kommer, som idag, att beröra 16 ämnesområden. Efter sommaren beräknas det finnas upp emot 500 nya provfrågor för Naturvårdsverket att godkänna.

 

70 utvalda frågor

Varje provtagare kommer att få ett unikt prov som sammansatts av 70 slumpvist utvalda frågor ur databasen. Alla prov kommer ha lika många frågor ur respektive ämnesområde och provet ska avläggas på maximalt 60 minuter. Provet kommer fortsatt avläggas inför provledare. Det finns alltså många likheter med idag beträffande ramarna kring provet, uppger Naturvårdsverket som även påpekar att ambitionen inte är att göra provet lättare eller svårare efter att det digitaliserats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev