En björn sköts under torsdagen i Härjedalen, i vad som beskrivs som nödvärn. Björnen togs i beslag och en utredning om jaktbrott har inletts, trots att en björn fanns kvar på licenstilldelningen i sydvästra Jämtland. Foto: Privat

Björn togs i beslag efter nödvärnssituation

Premium

I samband med älgjakt i Härjedalen sköts under torsdagen den sista björnen på licensen i området. Björnen var en hona, och när två björnungar upptäcktes i ett träd togs björnen i beslag av polis, samtidigt som en undersökning om jaktbrott initierades.
– En ensam björn rusade mot skytten. Björnen sköts på fem meters håll och det handlade egentligen om nödvärn, säger jaktledaren.

Innan jaktlaget gick ut för att jaga älg på torsdagsmorgonen kontrollerade jaktledaren om det fanns björn kvar på licensen i Jämtlands jaktområde 1A. Det fanns då ett djur kvar att fälla.

Under morgontimmarna kom två av hundarna samman, och för att dela på hundarna gick en av hundförarna bort några hundra meter.

 

Började skälla

När hunden släpptes dröjde det inte lång stund innan den började skälla. Det var inte mer än 30 meter från jägaren, och kort därefter kom hunden tillbaka med en björn i hasorna. När hunden passerade jägaren fick björnen ögonkontakt med jägaren.

Den ändrade direkt riktning.

– Det gick snabbt. Björnen kom ut 20 meter från jägaren, och när den var 5 meter bort stirrade björnen rakt på min jaktkamrat. Björnen vinklade direkt mot jägaren, och det fanns inget annat att göra än att skjuta, säger jaktledaren som väljer att vara anonym.

Björnen gick omkull och blev liggande några meter från skytten.

 

Länsstyrelsens besiktningsman och en polispatrull undersökte skottplatsen. Björnen togs därefter i beslag och fraktades bort. Foto: Privat

Inte spendragen

Men hunden stannade inte kvar.

– Den vände tillbaka in i tätningen och började skälla igen, säger jaktledaren.

Flera i jaktlaget anslöt till skottplatsen. När man smög in på ståndskallet satt det ytterligare två björnar i en tall.

Jaktledaren bedömer vikten på de båda björnarna till cirka 40 kilo, vilket är långt över vikten för en årsunge.

– Nej, det var absolut inga årsungar. När vi senare kontrollerade den skjutna björnen så var det en hona, men hon hade inte diat några ungar, säger jaktledaren. Vikten på den skjutna honan uppskattades till 70-80 kilo.

 

Ville göra rätt

Upptäckten av två björnar i en tall gav ändå en del huvudbry. I skottögonblicket hade både skytten och senare även jaktledaren bedömt att man handlat enligt gällande regler som säger att ensam björn är lovlig, men björnhona som följs av ungar är fredad.

Björnen som sköts kom ensam. Det handlade dessutom om nödvärn, där risken för att björnen skulle ha fullföljt attacken var överhängande.

– Vi tänkte att det är som det är och ringde länsstyrelsen, säger jaktledaren.

 

Jaktlaget bedömde björnarna i tallen till en vikt av 30-40 kilo vardera. De fanns kvar i trädet när polis kom till platsen. Foto: Privat

I beslag

Redan vid det första telefonsamtalet stötte man på patrull. En kvinna upplyste om att det här var ett fall för polisen, och så blev det också.

Såväl en besiktningsman som en polispatrull kom till platsen. Dessutom kopplades omedelbart en åklagare in som via telefon instruerade poliserna om de åtgärder som skulle till.

Efter skottplatsundersökning, fotografering och andra undersökningar tog polisen den skjutna björnen i beslag. Jaktlaget och skytten informerades även om att en utredning om jaktbrott inletts.

– Det blev så tokigt och stelbent. Poliserna kollade varken vapen, jaktkort eller licenser, de kollade inte våra pejlar och de verkade inte förstå situationen. Åklagaren verkade inne på linjen att skytten i varje ögonblick ska säkerställa att honan inte har ungar, men det här handlade om en ensam björn som dessutom vinklade rakt mot skytten, säger jaktledaren.

 

Vill ha trofén

Köttet är nu förstört och det skytten kan hoppas på är att få tillbaka skallen och skinnet och att undersökningen inte leder till åtal. Enligt jaktledaren finns det inte stöd i lagstiftningen för den åtgärd som polis och åklagare tagit beslut om.

– Vi gjorde allt vi kunde för att göra rätt, säger jaktledaren.

 

Vill granska fallet

Kammaråklagare Åse Schoultz.

Kammaråklagare Åse Schoultz.

Miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts som förundersökningsledare i fallet. Hon har fått tillgång till polisens material under fredagseftermiddagen.

– Jag har än så länge bara skummat igenom undersökningen, och här har jägaren skyddat sig själv. Jag ska läsa in mig ordentligt i lugn och ro innan jag tar ett beslut om förundersökningen ska läggas ner eller pågå, säger Åse Schoultz.

 

• Vad händer med björnen?

– Det är statens vilt, så björnen är tagen i beslag, säger Åse Schoultz.

 

• Den är skjuten under ordinarie licenstid när det fanns en björn kvar på tilldelningen. Varför ska inte skytten få björnen om hen handlat rätt?

– Det fanns björnungar tillsammans med honan som sköts. Det är min bestämda uppfattning att det här inte omfattas av reglerna för licensjakten, men skytten kan givetvis bestrida den uppfattningen, säger Åse Schoultz.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev