Intervju med Jonas Sjöstedt: Hur ser Vänsterpartiet på jakt?

Jonas Sjöstedt valdes den 6 januari 2012 till ordförande i Vänsterpartiet; ett parti som ofta framstår som motståndare till jakt. I en partimotion i höstas önskade Vänsterpartiet bland annat få tillbaka den gamla formuleringen av paragraf 28 i jaktförordningen, som i praktiken gjorde det omöjligt att försvara sin hund. Men Jonas Sjöstedt hävdar att man inte är emot jakt och tar nu tillbaka vad man yrk­ade i motion­en.

 

Hur ser ni på jakt egentligen i Vänsterpartiet?

Jakt är naturligt och har en stor plats i vår kultur. Jakt är också nödvändigt för att beskatta våra älg­stammar och andra viltstammar. Hur skulle det gå om de fick föröka sig utan jakt?

Dessutom är kött från vilt betyd­ligt bättre än kött från djurfabriker. Kött från vilt är bättre om man lägg­er djurskyddsaspekter på det.

Vi vill också att jakten ska vara något som inte bara de rika kan ägna sig åt.

Jagar du själv eller någon i din familj?


Jonas Sjöstedt

Nej jag kommer inte från en jagande familj. Men jag vet att jakt engagerar många och är en viktig del i många människors liv. Så var det till exempel många som tog en del av sin semester under älgjakten på min gamla arbetsplats på bussfabriken i Umeå (Volvo lastvagnar).

Som parti framstår ni ändå ibland som jaktfientliga, hur ser du på det?

Jag tycker inte att det stämmer. Jag har själv agerat i jaktfrågor inom EU-parlamentet när jag satt där, och jag har agerat i riksdagen mot Svea­skogs arrendehöjningar.

Vi har också agerat i fjälljakts­frågan. Vi tycker det är fel att alla EU-medborgare ska ha lika rätt till fjälljakten som svenska medborgare som vi vet har god jaktetik och har jägarexamen. Så att få oss till jaktmotståndare tycker jag blir svårt.

 

Ni har också motionerat om inskränkningar i vissa jaktformer, som jakt med fällor. Hur vill du kommentera det?

Vi tycker inte att man ska använda grymma jaktmetoder. Vi har agerat mot användande av lodjursfällor vill jag minnas. Jag tycker heller inte att jakt med pilbåge är något som behövs i Sverige med tanke på ökad risk för skadskjutningar.

I övrigt tycker jag att jakten fungerar väldigt bra i Sverige.

 

I rovdjurspolitiken har ni agerat på ett sätt som svenska jägare inte riktigt uppskattar. Hur ser du på er linje i rovdjurspolitiken?

Jag tror det finns olika syn på rovdjuren också inom jägarkåren. Jag tror att det faktiskt är en majoritet i Sverige som helhet och även bland jägarna som vill ha livskraftiga rovdjursstammar.

Vi har inget emot att man jagar björn för där vet vi att det finns livskraftiga stammar.

 

Vad är livskraftiga stammar?

Det är inte en fråga som vi politiker ska bestämma över, det måste vi överlämna åt vetenskapen. De får säga hur det ska vara.

Jakt har vi inget emot när stammarna är livskraftiga. Skyddsjakt kan vi ha redan nu om det är problem med vissa individer.

 

Vargarna är ett problem för jägarnas hundar och för många med tamboskap. Andra som lever med vargar in på knutarna upplever det som obehagligt och hotfullt. Ändå vill ni inte ens tillåta skyddsjakt för dem som vill skydda sina djur mot angrepp. Är rovdjuren viktigare än människorna? I er partimotion skriver ni att ni vill ha tillbaka den gamla formuleringen av paragraf 28.

Där har vi ändrat oss sedan motionen skrevs. Vi trodde att det skulle bli problem. Att vissa skulle använda skyddsjakten för en mer omfattande jakt. Vi har nu sett att det inte blivit så. Vi bekymrade oss i onödan.

Samtidigt tror vi att det går att skydda sin boskap bättre. Man kan ha bättre stängsel.

 

Har inte den inställning ni haft till ändringen av paragraf 28 skadat er position hos landsbygdsbefolkningen?

Jag tror inte att vargen egentligen är landsbygdens största problem. Det är avfolkningen, nerläggningen av skolor, affärer, bankkontor, social service, färre jobb.

Vargen har fått bli lite av symbol eller katalysator för det ökande utanförskap man kan känna på landsbygden.

Vi tror att om man sköt varenda varg i landet skulle ändå de verkliga problemen finnas kvar.

 

Ser inte jägarna ändå att det finns nästan obegränsat med pengar till rovdjursförvaltning, märkning av vargar, helikoptrar, tjänstemän, forskare med mera men inga pengar till skolor, åldringsvård, sjukvård. Att det är därför en del hatar särskilt vargen?

Vi måste satsa på svensk landsbygd. Därför lägger vi i höst fram ett omfattande landsbygdsprogram. Det ska finnas polis, kultur, biografer. Vi ska satsa mer på de små näringarna. Biogas kan tas vara på och utvecklas som energikälla. Småskalig vindkraft med nettoinsättning på elnätet vill vi också ha.

Jag tror alla vinner på om vi har en saklig ton i rovdjursdebatten.

 

Det finns en stark pågående urbanisering i landet. Allt färre har direkta kontakter med landsbygdslivet där jakten normalt sker. Hur ser du på jaktens framtid i Sverige?

Det är bra om folk kommer ut i skog och mark, så jag ser inga problem med om fler kan jaga. Många växer upp i städerna i dag och jag tror att kan vara svårt att komma med i jakten om man kommer från andra länder. Men ansvaret vilar på er jägare och på jägarorganisationerna. Ni måste bli aktiva på skolorna.

Ni har nyckelrollen själva.

 

FAKTA

Namn: Jonas Sjöstedt

Jobb: Partiledare för Vänsterpartiet, riksdagsledamot på Västerbottens­bänken.

Bor: Stockholm, tidigare Umeå.

Jagar: Nej, men känner flera som jagar.

Hobbies: Är gärna ute i naturen.

Aktuell: Under­tecknare av partimotion om rovdjurs­politiken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev