Trots upprepade attacker på får under kort tid har länsstyrelsen i Jönköpings län inte fått någon ansökan om skyddsjakt. Foto: Olle Olsson

Skyddsjakt på fårdräpande varg dröjer

Länsstyrelsen i Jönköpings län har ännu inte fått någon ansökan om skyddsjakt på varg, trots flera attacker på får i trakterna av Hestra och Gnosjö. Prover har tagits och man inväntar nu svar på dna-analyserna, om det rör sig om samma varg.

De senaste tio dagarna har sju får dödats vid tre olika vargangrepp i västra delen av Jönköpings län, i trakterna av Hestra och Gnosjö.

Länsstyrelsen hade inte på onsdagen fått någon ansökan om skyddsjakt. Inte heller är det aktuellt att länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på eget initiativ.

– I varje fall inte ännu. Först måste vi få svar på om det är en och samma individ som dödat fåren, och om det är en genetisk viktig varg. Först då kan det möjligtvis bli aktuellt med skyddsjakt, säger Jens Mattsson som är pressansvarig på länsstyrelsen.

 

Uppfyllda kriterier

Andra kriterier för att inleda skyddsjakt är uppfyllda. Det handlar om upprepade attacker under en kort tid, inom ett begränsat geografiskt område.

– Ännu så länge vet vi för lite. Det kan röra sig om mer än en varg. Varg har attackerat får i Halland, och nyligen var det ett angrepp i en fårhage i Västra Götaland, inte långt från länsgränsen. Det kan vara samma varg som dödad får i vårt län, säger Jens Mattsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev