Torbjörn Larsson och länsordförande Johan Lundberg i Radio P4 Gävleborg. Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Förbundsordförande mötte lokalmedia i vargdrabbade län

Svenska Jägareförbundet vill att det ska bli enklare för de som lever med vargen att påverka hur vargarna förvaltas. En så liten vargstam som möjligt gör det enklare att klara av utmaningarna. Det är krävande att leva med varg. Därför har nu förbundsordförande Torbjörn Larsson träffat lokalmedia runt om i Mellansverige, för att nå ut med budskapet.

Under några veckor har Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson besökt län som påverkas av varg. Alltifrån län som Gävleborg, med ett stort rovdjurstryck, till län med nyligen etablerade revir. Han har besökt Gävleborg, Dalarna, Örebro, Värmland, Västra Götaland, Jämtland, Västmanland och Östergötland. Tanken med resandet har varit att träffa lokalmedia och berätta om det arbete som pågår kring rovdjur och budskapet – att Svenska Jägareförbundet vill ha så få vargar som möjligt.

– Vi vill att det ska bli enklare för de som lever med vargen att påverka hur vargarna förvaltas, på lokal nivå. Ska människor leva med vargen måste det finnas regler som gör det möjligt. Det finns idag en otrygghet bland vanligt folk, vargen påverkar alla på landsbygden – inte bara oss jägare, säger Torbjörn Larsson.

 

Torbjörn Larsson pratade varg med SVT Dalarna. Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Snabbare insatser

Ett skarpt förslag är att staten redan efter första angreppet ska tillåta skyddsjakt på vargar som tar jakthundar.

– Det är oacceptabelt att behöva se sin familjemedlem dödad. Hundarna är vårt viktigaste redskap vid både jakt och eftersök. Ska vi jägare kunna förkorta lidandet för djur inblandade i viltolyckor måste vi kunna träna våra hundar, säger Torbjörn Larsson.

Det här är starten på en insats som Svenska Jägareförbundet gör kring Sveriges rovdjur. Varg, björn och lo kommer vara i fokus under hösten. Redan har många artiklar, radiointervjuer och tv-inslag spridits i vargdrabbade län. Först ut för tre veckor sedan var Gävleborg, ett län med Sveriges största rovdjurstryck.

– Av Naturvårdsverkets beslutade nivå om Sveriges vargstam, kommer Gävleborg efter valpningen i år bära närmare hälften av Sveriges vargstam. Det samlade rovdjurstrycket i Gävleborg är högst i Sverige, det är oacceptabelt, säger Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

 

Torbjörn Larsson och länsordförande Anders Olsson mötte lokalmedia i Värmland. Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Tydliga krav

Riksdagen har beslutat att vi ska ha varg i landet och det finns konventioner som Sverige har förbundit sig till. Därtill har EU har slagit fast att vargen ska få finnas. Svenska Jägareförbundet accepterar demokratiska beslut men ställer också motkrav – vi vill ha en så liten vargstam som möjligt. Människor som lever nära rovdjuren måste få komma till tals. De måste känna att de kan påverka sin livssituation.

– Det har varit både nyttigt och roligt att åka runt i landet. Vi vill att medlemmarna ska se att förbundet jobbar för deras jakt och deras vardag, säger Torbjörn Larsson.

 

Torbjörn Larsson och länsordförande Leif Thomsen i SVT-intervju i Östergötland. Foto: Gunnar Hellsing.

Ulrika Karlsson-Arne

Kommunikatör Svenska Jägareförbundet Region Mitt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev