Jörgen Jonsson och Mats Berg har representerat Girjas sameby i de olika förhandlingarna om rätten till fisket och jakten. Nu kräver flera folkgrupper sin rätt vid en ny utredning av rennäringslagen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Tornedalingar vill jämställas med samer

Svenska Tornedalingars Riksförbund kräver i ett brev till regeringen att en utredning av rennäringslagen även ska inkludera tornedalingar, kväner och lantalaiset.
– Allt annat vore absurt, skriver riksförbundet.

Det är i ett brev till kultur- och demokratiminister Amanda Lind som Svenska Tornedalingars Riksförund framför sitt krav. Vid en utredning av rennäringslagen, motiverad av Girjasdomen i Högsta domstolen, måste enligt riksförbundet även tornedalingar, kväner och lantalaiset inkluderas.

Sveriges Radio Norrbotten har rapporterat om brevet. Riksförbundet pekar på att det vilar ett tungt ansvar på regeringen att inte förvärra situationen ytterligare, genom att göra sig till ett språkrör för renskötande samer.

 

Vill ha rätt

Tornedalingar, kväner och lantalaiset ska enligt förbundet jämställas med det samiska folket, där renskötande samer inte ensamma får diktera villkoren i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev