Monika Stridsman lämnade Jägareförbundets styrelse efter en intressekonflikt. Nu har hon utsetts till skoglig hedersdoktor vid SLU. Foto: Marie Gadolin

Lämnade Jägareförbundets styrelse – nu blir Stridsman skoglig hedersdoktor

Premium

Monica Stridsman, tidigare ledamot av Svenska Jägareförbundets styrelse, har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hon har nominerats av SLU:s institution för sydsvensk skogsvetenskap, där man främst lyfter Monica Stridsmans engagemang för forskningskommunikation. Det har gett SLU:s forskning ett större genomslag och gjort skillnad i det dagliga jobbet i skogen.

”Monika Stridsman har varit ett föredöme för alla kvinnliga jägmästare som de senaste decennierna vågat utmana mansdominansen i skogen,” säger Urban Nilsson, institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, i ett nyhetsbrev från SLU.

 

Aktiv företrädare

Monica Stridsman är idag pensionär och samtidigt ordförande i Föreningen Skogen. Hon har en jägmästarexamen och har jobbat för Domänverket och senare Naturvårdsverket där hon var ansvarig för jaktfrågor. Monica Stridsman var även under en period generalsekreterare för den svenska delen av Världsnaturfonden.

Monica Stridsman var under åren 2009–2016 generaldirektör för Skogsstyrelsen. Därefter valdes hon in i Svenska Jägareförbundets styrelse, där hon satt från juni 2016 till september 2019. Monica Stridsman valde då att lämna styrelseposten efter att Jägareförbundet lanserat kampanjen Rädda älgen.

Jägareförbundet pekade i kampanjen på att skogsbruket inte i tillräckligt hög grad planterar tall på tallmark, och att det är en bidragande orsak till problem med betesskador.

 

Tog avstånd

Det gillade inte Monica Stridsman.

”Det blir väldigt svårt för mig att ställa mig bakom det budskap som förbundet nu för ut i projektet Rädda älgen. Det skulle göra det svårt för mig att jobba vidare med skogsfrågor,” sa Monica Stridsman i en intervju i Svensk Jakt i september 2019.

Stridsman: ”Svårt att ställa mig bakom budskapet”

Efter avhoppet från Jägareförbundet har hon fortsatt jobba med skogsfrågor och ser utnämningen till hedersdoktor vid SLU som ett erkännande för sin gärning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev