Vilda djur har olika typer av coronavirus, och det är sällan eller aldrig de orsakar sjukdom eller överförs till andra arter. Foto: Jonas Malmsten

Veterinär reder ut: Smittas viltet av coronavirus?

Behöver jag som jägare vara orolig för coronavirus från vilt eller att jag ska smitta viltet? Veterinär Jonas Malmsten reder ut.

Nej, du behöver inte vara orolig för smitta – men det är bra att känna till en del om coronavirus och vilda djur. Samtidigt är det alltid bra att vara ute i friska luften. Jakt och annat friluftsliv kan bidra till att upprätthålla smittskyddet.

De flesta smittsamma sjukdomar i världen idag har sitt ursprung hos djur – vilda eller tama. Man försöker i dagsläget ta reda på om, och i så fall från vilket djur den nuvarande coronavirus-pandemin kommer. Det talas om fladdermus och myrkottar från kinesiska marknader.

 

Inte upptäckta

Vårt nordiska vilt har säkert flera olika typer av coronavirus – många av dessa är inte ens upptäckta än. Men att friska vilda djur i sin normala livsmiljö ska kunna smitta oss med något coronavirus är högst osannolikt i dagsläget. För att det ska ske krävs extrema omständigheter (djurmarknader, infångade stressade vilda djur, gynnsamt klimat och så vidare) som vi sällan stöter på i Norden.

Detsamma gäller om jag som jägare skulle vara smittad och sprida coronavirus. Ingenting talar för att jag ska smitta mina hundar eller andra djur.

Hundar och andra husdjur kan bära coronavirus

Det man dock kan ha i åtanke är att om jag hostar på min hund så kan kanske virus hamna på en annan person som efter min hostning gosar med hunden. Det är alltså inte hunden i sig som smittar en annan människa. Den råkar bara ha virus på sig.

 

FAKTA: I Norden är det osannolikt att vi smittar viltet med coronavirus, eller att viltet smittar oss.

 

Vi lär inte smitta hundar med coronavirus, och de lär inte smitta oss. Men virus kan åka snålskjuts på en hund efter att någon hostat på den och sedan smitta en annan människa. Foto: Jonas Malmsten

Det finns fyra olika grupper av coronavirus. Grupperna innehåller flera olika typer av virus och det är sedan länge känt att coronavirus förekommer hos vilda fåglar och däggdjur. Men som med många andra virus ger de sällan upphov till sjukdom. Några få gör det, men de flesta inte. Hos tamdjur (grisar, kor, hundar) har man sett att nästan alla unga djur har blivit smittade med något coronavirus under uppväxten, men inte blivit sjuka.

 

FAKTA: Coronavirus finns hos många fåglar och däggdjur, men ger sällan upphov till sjukdom.

 

Jakt och annat friluftsliv kan främja smittskyddet. Foto: Bertil Malmsten

Oftast är coronavirus bundet till en art. Med det menas att katter har sitt eget/egna coronavirus, hundar har ett, människor ett.

Om man jämför med hur många olika coronavirus det finns så är det väldigt ovanligt att en virustyp kan smitta olika arter. Men några exempel finns, och det är SARS-coronavirus som härjade runt i världen i början av 2000-talet. SARS smittade bland annat mårdhundar, fladdermöss, grisar och människor.

Ett annat heter MERS-coronavirus, och det smittar kameler, fladdermöss, igelkottar och människor.

 

Mycket forskning

Det coronavirus som cirkulerar i världen just nu forskas det mycket på . Man försöker ta reda på varifrån det kommer och om det kan smitta andra djur. Då vill man veta om det smittade djuret blir sjukt och/eller bara sprider virus vidare.

Den hund som sägs ha dött av coronavirus i Asien nyligen har fått viss uppmärksamhet. Provtagningar visar att den inte haft symptom på coronavirusinfektion eller haft antikroppar i blodet. Det mest troliga är att den coronavirussjuke ägaren fört över massa virus till hunden, men att hunden inte blivit sjuk eller dött av det. Den var nämligen 17 år gammal och kan mycket väl ha dött av andra orsaker.

 

FAKTA: Inget talar för att den hund som dog i Asien verkligen dog av coronavirus.

 

Åk till skogen!

Det vi som jägare kan göra är, förutom att följa myndigheternas rekommendationer, att spendera tid i skog och mark! Inga folkmassor, frisk luft och fina naturupplevelser. I den meningen kan jakt och annat friluftsliv bidra till att upprätthålla smittskyddet.

 

Jonas Malmsten
veterinär

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev