Covid-19 har påträffats hos vildkanin. Foto: Anders Jarnemo

Söker svar på om vilda djur sprider covid-19

Forskare från SLU och Umeå universitet startar ett pilotprojekt där de ska provta smådäggdjur och katter för att försöka få svar på om vilda djur och husdjur har en betydelse för hur covid-19 sprids och muterar.

– Vad kommer hända med viruset i framtiden? Var kommer det gömma sig och när kommer det dyka upp igen? Det är kunskap vi behöver. I dag finns farhågor om att cirkulation av viruset bland djur ökar risken för mutationer, i det här projektet studerar vi denna risk, säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid SLU som leder projektet i ett pressmeddelande.

Hjortar smittade med covid-19

Kan slå tillbaka

Frauke Ecke, SLU. Foto: Susanna Bergström, SLU

Farhågan är att viruset går från människa till djur, cirkulerar bland djur och sedan slår tillbaka mot människor i en annan skepnad.

– Den stora frågan som vi söker svar på är; kommer SARS-CoV-2 viruset cirkulera bland djur när pandemin är över och sedan leda till nya utbrott orsakade av nya virusvarianter, säger Frauke Ecke.

 

Sprider sorkar smittan?

I projektet hoppas forskarna få svar på om exempelvis sorkar och skogsmöss som letar sig inomhus kan smittas i hushåll med covid-19. Kan de sedan sprida viruset till sina artkompisar – eller även till andra arter? Kan de sprida viruset till nya hushåll som de besöker? Allt detta är helt obesvarade frågor som det är viktigt att få svar på, menar Frauke Ecke.

Djur som drabbats av covid-19

Kattdjur (tiger, lejon, katter, snöleopard, puma), hundar, tamiller, mink (vild och farm) och gorilla. Även vildkanin och klövvilt – men inte i husmus och brunråtta. Att varken husmus eller brunråtta verka bära på viruset är goda nyheter. Samtidigt finns det andra gnagare som till exempel skogssork och nära släktingar till de svenska skogsmusarterna som kan bära och/eller sprida viruset..

Källa: SLU

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev