Frågan till ministern är välgrundad, då kaliber 6,5×55 är mycket populär med över 127.000 registrerade vapen i Sverige. Det finns blyfria alternativ, men Naturvårdsverket måste ändra direktiven för att blyfria kulor i 6,5×55 ska vara godkända i klass 1. Foto: Ulf Lindroth

Blyfri ammunition en fråga för ansvarig minister

Premium

Om EU inför ett förbud mot blyammunition finns det en risk att många vapen inte längre är godkända för jakt på älg, hjort och vildsvin. Hotet mot i första hand vapen i kaliber 6,5×55 blir nu en fråga ställd till ansvarig minister.

Lina Nordquist (L).

Svenska Jägareförbundet har tillsammans med LRF uppmärksammat att det idag finns drygt 127.000 svenska kulgevär i kaliber 6,5×55. Det är en mycket populär kaliber som med dagens föreskrifter är direkt hotad som ett klass 1-vapen, då blyfri ammunition i den kalibern inte uppfyller kraven för att vara godkända i klass 1.

Samtidigt visar studier utförda i Tyskland att de blyfria kulor som finns på marknaden är lika effektiva som kulor med blykärna.

I Finland, med jakt motsvarande svenska förhållanden, ändrades direktivet i jaktförordningen i februari.

 

Många ser problem

Jennie Nilsson (S).

Svenska Jägareförbundet och LRF har agerat i frågan, och nu blir det också en skriftlig fråga ställd direkt till statsrådet Jennie Nilsson, S, med ansvar för Naturvårdsverket.

Det är riksdagsledamoten Lina Nordquist, L, som valt att lyfta upp problemet i riksdagen.

Lina Nordquist konstaterar att Naturvårdsverket behöver utfärda nya föreskrifter.

”Om Naturvårdsverket inte ser över, och där så är möjligt uppdaterar, dessa föreskrifter riskerar svensk viltvård helt i onödan en situation där viss ammunition förbjuds utan att någon annan finns att använda i stället” , skriver Lina Nordquist i frågan till ministern.

 

Direktiv till myndigheten

Naturvårdsverket föreslås att prioritera arbetet med föreskrifter om jaktmedel så att svensk viltvård kan fortsätta när nya, mer miljövänliga EU-regler träder i kraft.

Den enkla frågan ställd till Jennie Nilsson är:

”Är statsrådet och regeringen beredda att säkra att detta arbete prioriteras?”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev