Åteljakt på björn tillåts inom tre län

Naturvårdsverket vill utreda fördelar och nackdelar med att använda åtel vid jakt på björn. Därför har verket beslutat ge fortsatt tillstånd till försök med åteljakt under höstens licensjakt på björn i Dalarnas län, Västerbottens län och i två samebyar i Norrbottens län.

Åteljakt på björn har länge varit ett återkommande diskussionsämne. Det finns många olika åsikter och Naturvårdsverket hävdar att de fortfarande vet för lite för att avgöra om åteljakt kan tillåtas.

Förespråkare för åteljakt menar att jakten blir säkrare, medan andra anser att åtling kan göra björnar mer orädda för människor. Naturvårdsverket vill nu ta reda på hur det förhåller sig genom försök med strikt reglerad åteljakt.

Samordnade försök i tre län
Åteljakten i Västerbotten, Norrbotten och Dalarna kommer att samordnas för att verket ska få så mycket ny kunskap som möjligt. Länsstyrelserna kommer att utvärdera resultaten av jakten.

Försöket i Norrbotten kommer att ske i två samebyar under licensjakten i höst. Här vill man undersöka om åteljakt, som är ett sätt att intensifiera jakten i vissa utvalda områden, kan vara ett medel för att färre kalvar ska bli tagna av björnar på våren. Åteljakt på hösten skulle då minska behovet av skyddsjakt på våren, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Björnstammen är tät i Dalarna och länet har en annat typ av djurhållning än i Västerbotten och Norrbotten. Erfarenheter från åteljakten i Dalarna kan därför komplettera de som kommer från de nordliga länen.

Fotnot. Bara för att det är tillåtet att åteljaga björn betyder det inte att vem som helst får anlägga en åtel hur som helst. För att ta reda på alla regler kring den strikt kontrollerade åteljakten ska du snarast kontakta berörd länsstyrelsen eller Jägareförbundets lokalkontor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev