
Jakt på ekorre påverkar inte populationen anser artikelförfattaren, som ser fram emot att få tillbaka jakten på det lilla pälsdjuret. Foto: Johnny Olsson
Argumenten Karl-Fredrik Boman anger i debattartikeln Slopa planerna på ekorrjakt är inte relevanta. Han anser inte ekorren vara till skada, inte ha något matvärde och skinnpriserna är så låga att det inte motiverar jakt.
Menar Karl-Fredrik Boman att vilt måste vara till någon form av skada för människor, djur och natur för att det ska motivera jakt? I så fall får vi nog decimera antalet lovliga vilt högst betydligt.
Boman menar även att ingen jägare skulle tillreda ekorre som matvilt idag. Nej, helt riktigt då man inte får jaga ekorre, så hur skulle man få tag på det köttet? Ta reda på trafikdödade ekorrar tilltalar knappast någon.
Skinnet har givetvis inget värde idag av samma anledning. Ingen jagar ekorre och då finns inga skinn att sälja.
Utmärkt skola
Att som ung ivrig jägare få spåra upp och fälla en ekorre i full vinterpäls, ta hem den och flå den, tana och skrapa skinnet, kanske bereda det eller varför inte göra ett montage, blir ett alldeles ypperligt sätt att skolas in som jägare.
Att jaga ekorre, mink, hermelin och annat pälsvilt och på så sätt lära sig ta reda på sina troféer ska uppmuntras, inte förhindras.
Vill man ha ett bra recept på ekorre kan jag rekommendera Jägarfruns kokbok. Jag ser fram mot att ekorren blir ett lovligt vilt igen.
Jakt påverkar inte
Vill Karl-Fredrik Boman och andra inte jaga ekorre står det dem naturligtvis fritt att avstå, men försök inte hindra de som vill jaga att göra det. Vi har fullt nog med motståndare utanför våra egna kretsar, vi behöver inget motstånd inifrån.
Jakt påverkar inte antalet småvilt sett över lite tid. Det kommer att finnas lika många ekorrar nästa år med jakt som det skulle göra utan jakt.
Återigen, vi ska se fram mot att få tillbaka ekorren som lovligt jaktvilt. Inte försöka stoppa förslaget!
Claes Staffansson