Hur skapar vi en miljö där vi kan säkerställa att alla blir välkomnade på bästa möjliga sätt? Foto: Marie Gadolin

Debatt: ”Ett positivt exempel i en tid av ifrågasättande”

Under de senaste veckorna har kvinnor från hela landet delat sina upplevelser av sexuella trakasserier inom jägarkåren. Det är viktigt att den diskussionen förs bland jägarna. Samtidigt gör det mig otroligt besviken att det ens ska behövas.

Under mitt tredje år på Sveriges lantbruksuniversitet fick jag äran att tillträda som ordförande i den studentdrivna jaktklubben som verkar för programstudenter på SLU.

Styrelsen består av ytterligare fyra ledamöter som alla är extremt drivna, kompetenta och utvecklingsvilliga. Två av dessa är kvinnliga jägare som besitter mycket kunskap, idéer och vilja.

Varje år arbetar styrelsen hårt för att utveckla verksamheten i en positiv riktning. Nuvarande styrelse har valt att fokusera på rekryteringen av nya medlemmar.

För att lyckas med det finns det en fundamental fråga att ställa sig: Hur skapar vi en miljö där vi kan säkerställa att alla blir välkomnade på bästa möjliga sätt?

Ultuna jaktklubb arbetar inte för att rekrytera ett visst kön då det är en ickefråga för oss, i stället fokuserar vi på att skapa en miljö där alla nya medlemmar och nya jägare ska känna sig välkomna, vilja vara delaktiga samt våga ta för sig.

 

Jämn fördelning

Varje år erbjuder Ultuna jaktklubb en jägarexamenskurs för studenterna på SLU. De 60 platserna brukar fyllas under de första dagarna.

I år är det en könsfördelning på 50/50 mellan män och kvinnor. Könsfördelningen bland våra medlemmar ligger på 60/40 mellan män och kvinnor.

Det är fantastiskt rolig att vi som universitetsstudenter har lyckats skapa och förvalta en ideell förening med en jämn spridning mellan könen och en bred representation från universitetets alla utbildningar.

Vi har kompetenser som sprider sig från veterinärstudenter till agronomstudenter. Vår breda medlemsbas är en av grundstenarna i Ultuna jaktklubbs framgång.

 

Viktig diskussion

Varför berättar jag då det här?

Under de senaste veckorna har kvinnliga jägare från hela landet delat sina upplevelser gällande kränkningar, sexuella trakasserier och allmänt bedrövligt beteende inom den svenska jägarkåren.

Det är extremt viktigt att den här diskussionen förs inom jägarkåren. Samtidigt gör det mig otroligt besviken att det ens ska behöva finnas en diskussion om just det.

Jakten för mig handlar om handlar om gemenskap och om förmånen att konsumera hållbart kött av högsta kvalitet, samt att förvalta den svenska viltstammen på bästa möjliga sätt. Det förutsätter en ömsesidig respekt mellan alla de jägare som dagligen verkar för jaktens överlevnad.

 

Stolt ordförande

Jag kan stolt titulera mig som ordförande i en jaktklubb där vi dagligen verkar för att den svenska jägarkåren hela tiden ska ligga i framkant, där varje medlem är en grundpelare och att varje ny jägare känner sig välkommen.

För att knyta ihop säcken ber jag er alla som läser att se Ultuna jaktklubb som ett positivt exempel. Granska och reflektera över hur ni arbetar med gemenskapen i er jaktkrets så att alla känner sig väl bemötta.

Önskar er alla en fortsatt fin jaktsäsong där Diana vakar över er.

 

Gustaf Stache                                         

Ordförande Ultuna jaktklubb

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.