Idag startar oktoberjakten på älg i södra Sverige. Jägareförbundet Värmland uppmanar alla älgjägare att spara stora kor i reproduktiv ålder. Foto: Jan Henricson

Oro för många ensamma älgkor efter förra årets torka

Premium

Inför älgjaktstarten varnar Jägareförbundet Värmland för effekterna av förra årets torka.
– Vi kommer troligen se många kor utan kalv som en effekt av förra sommarens torka. Vi måste vara extra försiktiga med att skjuta stora hondjur, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

I Värmland såg man redan vid förra årets älgjakt tydliga effekter av den torra och varma sommaren. Många kalvar var små och underutvecklade med låga slaktvikter.

Nu varnar Jägareförbundet för fortsatta effekter av torkan. Det finns tydliga tecken på att många älgkor inte orkade gå i brunst förra året och därför går utan kalv i år.

 

Mycket låg kalvandel visar stor kamerainventering

 

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Det kan innebära en risk för att kor i sin mest reproduktiva ålder skjuts under jakten.

– Jägareförbundet vill därför flagga för att kalvtillgången i våra skogar i år sannolikt är väldigt låg, vilket i sin tur gör att man bör vara extra försiktig med att skjuta stora hondjur, säger Anders Olsson.

 

Älgstam i tillväxt

Annars är trenden något positiv i Värmland, som av tradition är ett älglän. Efter några år med mycket låg avskjutning har älgstammen repat sig en aning.

– Även om vi ser en positiv trend för älgstammen i Värmland ser man en minskande älgstam nationellt och därför har Jägareförbundet startat projektet ”Rädda älgen”. Myndigheter och skogsbolag anser att skadenivåerna i våra ungskogar är för stor och därför har man medvetet minskat älgstammen, men älgjakten är också för många årets höjdpunkt, säger Anders Olsson.

 

En viktig resurs

Jägareförbundet Värmland anser att älgjakten och älgförvaltningen är en av länsföreningens huvudfrågor, viktig för både medlemmar, landsbygdsbefolkning och besökande.

– Det är viktigt att älgen betraktas som en resurs och inte enbart som ett hot mot produktivitet inom skogsbruket, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev