Ett forskarlag vid Linköpings universitet vill ha kontakt med jägare för att mäta stressnivåer hos dem och deras hundar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Stressforskare söker jakthundar och jägare

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om forskning vid Linköpings universitet, som visat att stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid. Nu vill forskarna undersöka om detta även gäller jakthundar och jägare.

Den tidigare studien gjordes med border collie och shetland sheepdog, två vallhundsraser som har avlats för att samarbeta med människor och vara uppmärksamma på våra signaler.

Så kan din stress påverka hunden

I den kommande studien vill forskarlaget undersöka om liknande synkronisering mellan hund och människa syns hos jakthundar som tränats självständigt, och om det spelar någon roll om ägaren är man eller kvinna. Studien ska starta under hösten och forskarna söker nu efter ägare med hundar som används aktivt i jakt.

 

Testtillfälle

Medverkan i studien innebär ett testtillfälle i utomhusmiljö vid Linköpings universitet.

– Vid detta tillfälle kommer du tillsammans med din hund få genomföra två beteendetester, samt att vi kommer klippa ett litet hårprov från dig och din hund för att mäta era stresshormonsnivåer. Det tar ungefär 30 minuter. Under testerna kommer du och hunden filmas för att din hunds beteende senare ska kunna analyseras. Om det finns ytterligare en vuxen i hushållet, ser vi gärna att även denna person lämnar ett hårprov för att undersöka eventuella korrelationer i familjens stresshormonsnivåer, skriver masterstudenten Amanda Höglin och projektledaren docent Lina Roth i ett upprop.

Syftet med studien är att studera hundens beteende med utgångspunkt från dess genetiska ursprung samt att undersöka långtidsstressen hos både hunden och människorna i dess närmsta krets.

 

Anmälan

Anmälan görs i ett formulär på nätet. Även om man inte har möjlighet att delta i beteendestudien men kan tänka dig att bidra till forskningen med ett hårprov från sig och sin hund, kan man fylla i formuläret och skriva det som en kommentar.

Vill du veta mer?

Om du är intresserad av att delta och vill veta mer om studien, kontakta Amanda Höglin eller Lina Roth.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst