onsdag 29 januari

Hund

Publicerad 23 juli 2019 - 10:20

I kommande studier vill forskarlaget undersöka om exempelvis jakthundar också speglar sin ägares stress. Foto: Kjell-Erik Moseid

Så kan din stress påverka hunden

Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid, enligt en ny studie från Linköpings universitet. Forskarna tror att hundarna speglar sina ägares stressnivåer, snarare än tvärtom, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Forskare har studerat hur hundars stressnivåer påverkas av livsstilsfaktorer och av människorna som hundarna lever ihop med. Det är känt att individer inom samma art kan spegla varandras känslomässiga tillstånd. I den nya studien undersökt forskarna om liknande spegling av stressnivåer över längre tid kan ske även mellan arter, såsom den domesticerade hunden och människan.

 

Stresshormon i hår

För att få ett mått på stressnivåerna över flera månader mätte forskarna koncentrationen av stresshormonet kortisol i ett par centimeter hår från såväl hundar som deras ägare, samtliga kvinnor.

– Vi ser att det finns en synkronisering mellan långtidskortisol hos människa och hund. Ägare som har höga kortisolnivåer har också hundar som har det och ägare med låga nivåer har hundar med låga nivåer, säger Ann-Sofie Sundman vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, huvudförfattare till studien och nybliven doktor i etologi.

 

Mer självständiga hundar

Studien har gjorts med border collie och shetland sheepdog, som båda är vallhundsraser och har avlats för att samarbeta med människor och vara uppmärksamma på våra signaler.

I kommande studier vill forskarlaget undersöka om liknande synkronisering mellan hund och människa syns hos exempelvis jakthundar som tränats självständigt, samt om ägarens kön har betydelse.

– Vissa raser kanske inte påverkas lika mycket av om ägaren har en hög stressnivå, säger universitetslektor Lina Roth, som har lett studien, vilken är publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder