Skärpta skyddsjaktsregler på säl

Fler sälar kommer att få fällas på skyddsjakt under året, men det blir hårdare regler för var, enligt Naturvårdsverkets förslag som nu är ute på remiss. Foto: Kenneth Johansson

Naturvårdsverket vill skärpa skyddsjaktsreglerna på säl.
Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd menar att det i praktiken blir omöjligt att jaga säl.
– Man inför en strikt tolkning att det endast är skadade redskap som ska skyddas. Det kommer att skjutas få sälar med den begränsningen, säger han.

Den som skyddsjagade knubb- och gråsäl i fjol kunde göra det på annans jaktområde. Den möjligheten vill nu Naturvårdsverket ta bort. Anledningen är att det inskränker äganderätten. Verket anser också att jakt bara ska få ske när skada redan skett på fiskeredskap. Ett förslag som möter stark kritik.
– Skyddsjakten infördes 2001 och först nu inför man en strikt tolkning att det endast är skadade redskap som skall skyddas. Vilket i praktiken omöjliggör en jakt. Det kommer att skjutas få sälar med den begräsningen, säger Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare vid SLU.
Han fortsätter:
– Vi står inför en sälexplosion där det redan nu innebär att norsk lax och vietnamesisk hajmal dominerar vad folk äter för fisk. Och i ett sådant läge stryper alltså Naturvårdsverket jakten.
Naturvårdsverket tänker snart ta ett generellt beslut om skyddsjakt efter gråsäl, knubbsäl och vikaresäl.

Vill få in synpunkter
Men först vill man få in synpunkter på förslagen, som nu är ute på remiss.
Enligt Naturvårdsverkets förslag väntas en utökning av antalet vikaresälar som får fällas i norra Sverige. 70 vikaresälar får skjutas i Norrbotten och 30 i Västerbotten. Det blir dock oförändrat antal gråsälar som får fällas i Norrbotten och Västerbotten: 60 respektive 30.
Naturvårdsverket föreslår vidare skyddsjakt efter totalt 460 gråsälar i landet, en ökning med 30 sälar jämfört med förra året. Vad gäller knubbsäl föreslås en ökning med 30 sälar från i fjol och det innebär att det totalt får fällas 240 knubbsälar under skyddsjakt.

Svänger
I fjol införde Naturvårdsverket en möjlighet att jaga på annans jaktområde. Många var positiva till den förändringen, vilket underlättade jakten men Naturvårdsverket fick även kritik för att det inskränkte äganderätten.
Naturvårdsverket svänger nu och håller med i kritiken och väntas inte tillåta jakt på annans jaktområde. Trots vetskapen om att det i vissa områden blir svårt att bedriva skyddsjakt på säl så menar Naturvårdsverket att det är viktigare att respektera äganderätten.

Allmänt vatten
Naturvårdsverket påminner dock om att länsstyrelserna kan bevilja jakttillstånd på allmänt vatten liksom på sådana holmar, klippor och skär, som inte hör till något hemman.
Men det som förmodligen kommer uppröra yrkesfiskarna mest är förslaget att skyddsjakt endast ska få ske efter sälar som befinner sig inom 200 meter från fiskeredskap som redan skadats.
Dagens formulering är betydligt mer generös. Där talas det om att skyddsjakten i möjligaste mån ska ske mot sälar som setts orsaka skada och som befinner sig inom 50 meter från skadedrabbade redskap.
Vidare föreslås jakt på gråsäl inom hela Blekinge och Kalmar län.

Hög tillväxt
Sven-Gunnar Lunneryd är bekymrad över Naturvårdsverkets förslag.
– Vi står inför en explosion av sälstammarna. Tillväxten är mellan sex och nio procent för gråsäl och knubbsäl, något lägre för vikare. En rimlig siffra för alla arterna är att mellan 60 till 80 procent av det totala sälantalet räknas vid inventeringarna. Det innebär att den årliga tillväxten är mellan 5.000 och 9.000 individer av våra gemensamma sälpopulationer i Östersjön och längs Västerhavet. Av dessa är mer än hälften i svenska vatten, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev