Det är ännu osäkert hur de minskade anslagen för rovdjursinventering slår på länsnivå.

Det är ännu oklart om och hur de minskade anslagen för rovdjursinventering slår på länsnivå.

Osäkert hur halverat anslag drabbar rovdjursinventering

Naturvårdsverket fick i år betydligt mindre pengar av regeringen till åtgärder för värdefull natur. Pengar som fördelas till bland annat länsstyrelserna för rovviltsinventering. Men på länsstyrelserna i norr tar man beskedet med ro.

För det här året får Naturvårdsverket 647,5 miljoner kronor i anslag för värdefull natur, vilket är en minskning med nästan 50 procent jämfört med föregående år. Det blir konsekvensen av M och KD:s budgetförslag som klubbades av riksdagen före jul.

Neddragningarna rör exempelvis skötsel i skyddade områden, underhåll av anläggningar för friluftsliv och lokala naturvårdsprojekt. Inga nya medel avsätts till restaurering av våtmarker eller till satsningen på naturnära jobb.

 

Stora rovdjur

En annan sak som påverkas är de anslag som Naturvårdsverket ger till länsstyrelserna för inventering av stora rovdjur.

Enligt Jens Andersson, rovdjurskoordinator vid viltanalysenheten på Naturvårdsverket, handlar det om en minskning med nära 20 procent, från 36 miljoner kronor till 30 miljoner kronor för 2019.

 

För sent

Även om den nya regeringen och den överenskommelse som gjordes i januari kan innebära mer pengar i en tilläggsbudget så är det i princip för sent, enligt Jens Andersson.

– Länsstyrelserna sitter nu i en bekymmersam situation, säger han.

– Hur det här kommer slå på länsnivå vet vi inte vet inte riktigt ännu. Årets lodjursinventering påverkas inte. Dock kan järvinventeringen komma att påverkas, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Påverkar inte

– Det kommer inte att påverka verksamheten alls. Vi kör på som vanligt, jag är lugn, säger Kjell Sundvall vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Han berättar att Norrbotten till och med kan få ett ekonomiskt tillskott riktat mot den spillningsinventering på järv, som nu genomförs för tredje året i rad.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev