Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Nya märkliga turer i jakthärva

Turerna i den så kallade jakthärvan i Västmanland blir allt märkligare.
Enligt ett nytt vittne har det så kallade huvudvittnet placerat ut gift bland en av de misstänkas tillhörigheter och sedan tipsat polisen.
Samtidigt har Polisens uppträdande blivit allt mer märkligt då man sedan en månad tillbaka underlåtit att lämna besked om handlingar som Svensk Jakt begärt ut.

Det är tidningen Jaktjournalen som berättar om de nya uppgifterna från ännu ett hemligt vittne.

Det senare vittnet är närstående till det så kallade huvudvittnet, som tidigare meddelat att det hoppat av och inte längre vill lämna uppgifter till polisen.

Enligt de nya uppgifterna har det tidigare huvudvittnet själv tipsat Polisen om de fem männen som tidigare suttit häktade misstänkta för att ha skjutit varg, lo och kungsörn.
Någon eller några ska dessutom ha ägnat sig åt förgörelse, alltså försökt förgifta vilda djur.

Enligt det nya vittnets uppgifter till Jaktjournalen ska det alltså vara huvudvittnet själv som ligger bakom anmälan och som också placerat ut det gift som sedan pekats ut för Polisen som tagit med sig giftet som bevis.

 

Överfallen och misshandlad

Enligt uppgifter till Svensk Jakt har den man som pekats ut för att ha haft giftet i sin ägo för några år sedan blivit överfallen och misshandlad av en mystisk, okänd man hemma i sin trädgård.
I slutet av december begärde därför Svensk Jakt muntligen att få ta del av den nedlagda förundersökningen beträffande överfallet på mannen.

Den 28 december återkom Polismyndigheten med frågor för att reda ut när och var misshandeln ska ha ägt rum.

Den 3 januari kontaktar Svensk Jakt på nytt Polismyndigheten och skriver ”Hur går det med min begäran om att få ta del allmänna handlingar beträffande X X” .

Den 11 januari kontaktas Polisen igen för att få svar på begäran om att ta del av handlingarna.

Den 17 januari skickas följande mejl till Polisen: ”Vad är det som pågår egentligen inom Polisen????!!”. Texten avslutas med ”Idag måste jag få ett vettigt svar på min begäran annars måste jag gå vidare med den här frågan.”

Samma dag söker Svensk Jakt via telefon Carin Götblad, chef för Polisregion Mitt, för att få veta vad som pågår. Götblad är dock inte anträffbar, men en medarbetare till henne tar emot samtalet.

Den 18 januari görs en tjänstemannaprövning av Svensk Jakts begäran, som avslås. Beslutet överklagas omedelbart och den 25 januari har Lars Bernhardsson, jurist vid Polisregion Mitt, behandlat ärendet.

 

Tagits upp på nytt

Enligt beslutet från Bernhardsson råder det sekretess för de begärda handlingarna av flera skäl. Det är nämligen så att förundersökningen om den misstänkta misshandeln två år tidigare tagits upp på nytt.
”Förundersökningen i detta ärende återupptogs den 22 januari 2019” står det i beslutet.

Det betyder att nu råder förundersökningssekretess för handlingarna enligt 18 kap 1§ första stycket offentlighet- och sekretesslagen.

Dessutom hävdar Lars Bernhardsson att det även råder sekretess enligt 35 kap 1 § ”…för uppgifter om en enskilds personliga och ekonomiska förhållanden…”.

Polisen har nu funnit två anledningar till att sekretessbelägga en lättare misshandel för snart tre år sedan där offret inte ens behövde uppsöka sjukvård.

Men det är inte slut där. Vid en förnyad telefonkontakt med polisjuristen Lars Bernhardsson den 31 januari berättar han att den återupptagna förundersökningen nu åter är nedlagd.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev