Närmare 70 motioner som berörde jakt hade kommit in när allmänna motionstiden i riksdagen hade gått ut. Foto: Martin Källberg

Närmare 70 motioner som berörde jakt hade kommit in när allmänna motionstiden i riksdagen hade gått ut. Foto: Martin Källberg

Vapenfrågor engagerar mest bland jaktliga motioner

När den allmänna motionstiden i riksdagen gick ut i början av oktober hade 3.245 motioner lämnats in av ledamöterna. Närmare 70 av dem berör jakt på något sätt.

Förra året dominerades de jaktanknutna motionerna av varg och vildsvin. De är även i år i topp tre, men motionsfloden domineras av vapenrelaterade frågor, precis som de gjorde för två år sedan.
Inte mindre än tio motioner, de flesta från borgerliga partier, men även en från (S), berör förbättringar av vapenlicenshanteringen.
Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna lägger fram exakt likalydande motioner om legala vapen för jakt och skytteändamål.
Partierna anser att det är viktigt att regelverken för legala vapen verkligen uppfyller sitt syfte och att det inte skapas en onödig byråkrati för dem som använder vapen för legala ändamål.
De säger sig kunna göra detta samtidigt som de kommer att fortsätta att driva en klar och tydlig politik för att begränsa kriminellas tillgång till vapen, oavsett om vapnen har kommit in i landet på en illegal väg eller om vapnen ursprungligen var legala.
Motionens huvudpunkter är att handläggningstiderna vid licensprövning av jaktvapen och vapen för prickskytteändamål ska vara likartade i hela landet.

 

Större vapengarderob

Åsa Coenraads med flera moderata riksdagsledamöter vill tillåta innehav av fler jaktvapen utan särskilt tillstånd.
”Många jägare känner sig tvungna att välja bort vissa vapensorter till förmån för andra. Exempelvis väljer många jägare att byta bort sina kulgevär klass 4 för vapen av annan klass som de har större användning för vid jakt. Detta går ofta ut över målskytte och träning. Ammunitionen för ett kulvapen klass 1 eller motsvarande är avsevärt mycket dyrare än för ett kulvapen klass 4. Av rent ekonomiska skäl kan detta leda till färre övningstimmar på skjutbanan”, motiverar hon sin motion.
Även Edward Riedl (M) och Magnus Persson (SD) vill tillåta en utökad vapengarderob för jägare.

 

Fler lättnader i vapenlagar

Åsa Coenraads och Sten Bergheden (båda M) vill också tillåta förvaring av annan kaliber än den som vapenlicensen tillåter, vilket kan underlätta till exempel vid lån eller försäljning av vapen.
Jan R Andersson (M) vill se en förenklad hantering för lån av vapen.
Två motioner berör hur många patroner ett vapen får ha i magasinet vid björnjakt. Idag är det två patroner som gäller. Daniel Bäckström och Göran Lindell (C) vill tillåta fyra, av bland annat säkerhetsskäl.
Adam Marttinen (SD) föreslår fem patroner, med motiveringen:
”Idag begår jägare ett brott om de använder sitt jaktvapen vid jakt av älg om de blir tvungna att använda vapnet vid ett möte med en björn.”

 

Vill förbjuda bågjakt

Sofia Arkelsten (M) vill förbjuda en jakt som redan är förbjuden, nämligen jakt med pilbåge.
Naturvårdsverket gav 1998 tillstånd till ett försök med bågjakt under kontrollerade former på hjortar i hägn. Försöket är avslutat men det går inte att säga när beslut kommer, enligt verkets hemsida, där det också uttryckligen står att jakt med pilbåge inte är tillåten i Sverige.
Sofia Arkelsten anser det dock rimligt att införa ett klart och tydligt förbud mot bågjakt i Sverige.

 

Stoppa licensjakt på varg

Tio riksdagsmotioner handlar om varg. De gäller ersättning till jägare vid skyddsjakt, regionalt beslutad jakt, vargstammens storlek och förvaltning, med flera motioner som samtliga syftar till att begränsa vargstammen.
Men Jens Holm, med flera från (V), motionerar om att licensjakt på varg ska upphöra tills ”en vetenskapligt grundad nivå för gynnsam bevarandestatus har fastställts av Naturvårdsverket”. De vill också ha åtgärder för att minska den illegala jakten på stora rovdjur.

 

Fler motioner i korthet:

• Nio riksdagsmotioner handlar om vildsvin. De handlar om att generellt tillåta åtelkamera vid jakt, utökad jakt, rörlig belysning, att låta jägarna själva utföra trikintest, försäljning av kött och förbud mot fällfångst.
• Fem motioner, fyra från (M)och en från (S), berör förbättrade möjligheter för funktionsnedsatta att jaga. De gäller samtliga en översyn av lagstiftningen för att få köra motorfordon i terräng.
• Cecilia Widegren (M) vill flytta älgjaktspremiären från en måndag till en lördag. Två M-motioner vill avskaffa dubbelregistreringen vid älgjakt.
• Pia Hallström (M) och Catharina Bråkenhielm (S) vill införa körkortskrav för fyrhjuling.
• Anders Åkesson och Göran Lindell (C) vill att Jaktlagsutredningen ska få slutföra sitt arbete.
• Ulf Berg (M) vill att inrättandet av en ny viltmyndighet ska vara utrett senast under 2016. Sten Bergheden (M) motionerar om att jaktbeslut ska tas i Sverige och att en ny jaktmyndighet ska placeras i Skaraborg. Magnus Persson (SD) vill att alla beslut om jakt och viltförvaltning ska fattas av Sveriges riksdag.
• Utvärdera den fria fjälljakten och begränsa prishöjningarna för jaktkort på statens marker, vill Saila Quicklund (M). Edward Riedl från samma parti vill utreda möjligheten att införa krav på jaktguide vid fjälljakt för utländska medborgare.
• Flera motioner berör jakt på säl, skarv och jakttid på korp.
• Helén Pettersson (S) motionerar om att statligt ägda Sveaskogs arrendepriser för jakt inte ska vara marknadsledande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev