Alla brott ska utredas inom rimlig tid, även jaktbrott, svarar inrikesminister Mikael Damberg på en fråga i riksdagen. Foto: Martin Källberg

Minister svarar på fråga om jaktbrott

Premium

Brottsutredningar måste hanteras inom rimliga tidsramar. Det svarar inrikesminister Mikael Damberg (S) på frågan om vad han ämnar göra för att förkorta utredningstiderna av misstänkt grova jaktbrott.

Svenskjakt.se har tidigare berättat om hur moderat riksdagsledamoten Lars Beckman med utgångspunkt i ett reportage i Svensk Jakt uppmärksammat inrikesministern på de långa utredningstiderna.

Fråga om utredning av jaktbrott i riksdagen

I en skriftlig fråga till Mikael Damberg beskrev Lars Beckman det så här:

”I det senaste numret av Svensk Jakt nr 9 2020 kan man läsa om en man från Alfta som har utretts för misstänkt grovt jaktbrott. Det är läsning som ger anledning till många frågor om hur svenskt rättsväsen hanterar frågor om jaktbrott. I den här mannens fall har han varit misstänkt i tre år. Under de tre åren har hans vapen varit beslagtagna, och han har inte kunnat utöva sin jakt. Mannens far fick i samband med gripandet en hjärtattack och avled. Ett trettiotal poliser har varit inblandade i utredningen och gripandet av mannen i Hälsingland.”

 

Minskade tider

Frågan som ställdes var vad inrikesministern ämnade göra för att förkorta utredningstiderna för misstänkta grova jaktbrott. Och nu har han fått svar.

I det skriver Mikael Damberg att medelgenomströmningstiden rörande jaktbrott har minskat de senaste åren. Från 170 och 171 dagar 2018 och 2019 till 146 dagar tiden januari–juli 2020.

Mikael Dambergs utgångspunkt är att brottsutredningar ska hanteras inom rimliga tidsramar. Därför har regeringen stärkt de rättsvårdande myndigheternas resurser för att utreda och förebygga brott.

Statsrådet påpekar också att det inte är hans uppgift att granska och uttala sig om hur enskilda brottsutredningar bedrivs. Till det finns det andra myndigheter, skriver han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev