M: Landsbygdsministern gömmer sig

Ulf Berg. Foto: Riksdagen

För några veckor sedan lämnade Ulf Berg (M) in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om hur han skulle säkra rovdjurshandläggares kompetens. Nu har svaret kommit.

Ulf Berg skriver i ett pressmeddelande att bakgrunden till frågan var ett fall där en fårägare i Västmanland beordrades av länsstyrelsen att inte ta med vapnet när han skulle vakta fåren från vargattacker. Detta trots att jaktförordningen tillåter att man får döda rovdjur ”om det finns skälig anledning till att ett angrepp kommer att ske”.
Sven-Erik Bucht svarade igår på frågan. Landsbygdsministern skriver: ”Det är väldigt olyckligt att får och även andra husdjur och hundar skadas av varg och jag känner stark sympati med de som drabbas. Vi arbetar nu på bred front för att se hur vi kan utveckla skyddet mot rovdjursangrepp.
Det är dock inte lämpligt att jag som statsråd har synpunkter på länsstyrelsernas arbete i enskilda ärenden. Det är myndighetens ansvar att se till att den har rätt kompetens och bemanning. Utgångspunkten är att gällande lagstiftning följs”, skriver Sven-Erik Bucht.

”Blir väldigt besviken”
Ulf Berg är inte alls nöjd med landsbygdsministerns svar.
– Jag rådfrågade experter så att frågan till landsbygdsministern inte skulle kunna tolkas som en uppmaning till ministerstyre, utan om vilka generella åtgärder som ministern skulle vidta för att stärka kunskapen hos handläggarna. Därför blir jag väldigt besviken när Sven-Erik Bucht återigen duckar istället för att sitt ta ansvar, säger Ulf Berg, moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, i sitt pressmeddelande.
– Det är det enklaste som finns för en minister att som Bucht säga att man inte kan uttala sig i enskilda ärenden. Det svåra är att sätta sig in i frågan och vidta åtgärder som löser problemet. Boende med tamboskap i vargtäta områden har det nog jobbigt utan att behöva tampas med tjänstemän som inte kan lagen, avslutar Ulf Berg sitt pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev