lördag 18 maj

Få ådor vid ejderräkning

Jägare och ornitologer njuter av vårvädret och hälsar ejdern välkommen tillbaka till Blekinge. Foto: Mats Nying

När Blekinge Sjöjaktvårdsförening arrangerade ejderräkning och fågelskådning på Uttorp, Sturkö, gick det en åda på tjugo gudingar. Oroande, tycker sjöfågeljägare och ornitologer.

Sjöjaktvårdsföreningen har hälsat ejdern välkommen på Sturkö i ett tiotal år vid det här laget. Tidigare ordnande man en liknande aktivitet på Torhamns udde.
– Sträcket i år var inte särskilt intensivt, trots att vi var ute en vecka tidigare än vi brukar. Kanske beroende på att ejdern sträckt tidigare än den vanligtvis gör. I skärgården där jag håller till hade vi ejder redan i februari, säger Mats Nying i Blekinge Sjöjaktvårdsförening.

Skev fördelning
Könsfördelningen i de flockar som trots allt sträckte var anmärkningsvärd, där det gick en åda på ett tjugotal gudingar. Fenomenet är inte nytt utan har observerats under flera år, även vid ejderräkningar längs västkusten.
– Man kan fundera på vad det beror på. Det vore bra om forskarna kom med ett svar på den frågan, säger Mats Nying.

Jägare och ornitologer
Under sin ejderdag passar sjöfågeljägarna på att bjuda in inte bara jägare, utan också ornitologer. För att prata om gemensamma intressen och för att göra PR för sin verksamhet.
Även om fåglarna flög dåligt hade man i alla fall tur med vädret.
– Man kan säga att det var lite tvärt om. Ibland har vi haft en vägg av tjocka som sedan spruckit upp och då har hela horisonten varit täckt av fågel. Nu var det klart, men inte så mycket fåglar i luften, säger Mats Nying.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev