Viruset som orsakar newcastlesjuka cirkulerar precis som fågelinfluensavirus regelbundet även bland vilda fåglar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Newcastlesjuka på gård med uppfödning av tamfågel

Fågelsjukdomen newcastlesjuka har konstaterats på en gård med cirka 5.000 värphöns i Ronnebytrakten, Blekinge, meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Newcastlevirus är mycket smittsamt och kan även drabbar vilda fåglar.

Den aktuella varianten av newcastlesjuka förekommer bland vilda duvor framför allt i södra och mellersta Sverige.

– Virus som orsakar newcastlesjuka cirkulerar precis som fågelinfluensavirus regelbundet hos vilda fåglar. Därför är det viktigt att man som djurägare är noga med hygienrutiner och skyddar sina tamfåglar från kontakt med vilda fåglar, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA, i ett pressmeddelande.

Utredning pågår

På den nu smittade gården i Blekinge är det tillträdesförbud och det råder särskilda restriktioner som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till gården. Hönsen ska avlivas och gården saneras.

Jordbruksverket har inlett en smittskyddsutredning för att undersöka varifrån smittan kan ha kommit och om det finns risk för att smittan kan ha spridits vidare.

Anmälningsplikt

Newcastlesjuka är en mycket smittsam fjäderfäsjukdom som är anmälningspliktig. Djurägare som misstänker newcastlesjuka ska kontakta veterinär.

Sjukdomen är dock inte farlig för människor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev