Hård kritik mot EU för förslag om sälar

Svenska jägare kan fortsätta jaga säl, men att sälja något av sälen blir förbjudet i EU. Foto: Bernt Karlsson

EU-kommissionens förslag att förbjuda handeln med sälprodukter är ett hot mot svenskt kustnära fiske. Dessutom är det djupt oetiskt eftersom skjutna djur inte tas tillvara. Det hävdar Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Riksförbund i ett gemensamt uttalande.

Bakgrunden till förslaget är en dom från världshandelsorganisationen WTO. EU-kommissionens förslag innebär att inuiterna kan fortsätta sälja produkter tillverkade av säl inom EU. Däremot hävs det undantag som tillåter handel med produkter från sälar skjutna under skyddsjakt i Sverige.
Men det hindrar inte fortsatt skyddsjakt. Tvärt om understryker EU-kommissionen vikten av att en sådan bedrivs.
Jägareförbundet och Sveriges Fiskares riksförbund reagerar starkt på kommissionens förslag.
– Kommissionens agerande i denna fråga är högst oetiskt och strider mot dess internationella förpliktelser, säger Anders Grahn, chef för intressebevakning och juridik på Svenska Jägarförbundet, i ett pressmeddelande.

Efterfrågan finns
I Sverige jagas drygt 300 sälar av en stam på över 90.000 och av dessa säljs en avsevärd del. Det finns med andra ord en efterfrågan på produkterna samtidigt som jakten också ger värdefulla bidrag till sälforskningen.
Genom ett EU-finansierat projekt har man tagit fram moderna sätt att ta tillvara sälen och vidareutveckla produkter från skinn, späck och kött.
– Samtidigt som man tillåter säljakt så försöker man begränsa tillvaratagandet. Vill kommissionen att jägarna bara ska jaga säl och sedan dumpa dem? Det kan vi aldrig acceptera eftersom vi och övriga samhället begär att vi tar tillvara bytet, säger Anders Grahn.
– Det finns andra lösningar och nu måste regeringen stoppa detta vanvettiga förslag som hotar det kustnära fisket och tar bort incitament för säljakt.

Hotar fisket
Enligt Fiskarnas Riksförbund innebär ett förbud också ett hot mot det kustnära fisket.
– Konsumenter efterfrågar mer lokalt fångad fisk men samtidigt ser vi att allt mer av fångsten tas av säl. Av passiva redskap som krok och garn kan upp till 90-95% av fångsten tas av säl, säger Tore Johansson, ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund.
– Vi behöver en aktiv säljakt för att kunna förhindra en del av dessa skador och då är det viktigt att jägarna kan sälja de sälar som skjuts. Förbjuds det finns det risk för att intresset för jakten minskar och då är det yrkesfiskarna som får ta smällen, tillägger han.
Kommissionens förslag är en del av ett större paket för att implementera en dom från WTO som kom i maj 2014.
– Ingenting i WTO-domen kräver att EU inför detta förbud. Tvärtom tillåter domen fortsatt handel så länge detta sker på lika villkor mellan WTO:s medlemsstater. Kommissionens beslut grundar sig på rent politiska överväganden och dessvärre en djup okunskap om hållbart nyttjande och en långsiktig förvaltning av den marina miljön, säger Anders Grahn.

Lyssnade inte
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) har arbetat med sälfrågan och försökt påverka kommissionen att även fortsättningsvis tillåta handel med svenska sälprodukter. Bland annat har han försökt påverka den svenska handelskommissionären Cecilia Malmström, utan att få gehör för sina synpunkter.
– Kommissionens beslut innebär att svenska jägare kan fortsätta jaga säl men förbjuder dem att se till att sälarna tas tillvara. Det innebär att skjut och gräv blir lag. I Sverige skjuter vi ungefär 200 sälar per år, och jakten lär rimligtvis öka rejält i takt med att sälstammen ökar i snabb takt. Att bara bränna eller gräva ner dessa djur är inte rätt, säger Christofer Fjellner.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev