Glenn Davidsson från Mullsjö jaktvårdskrets får kanske lämna studsaren hemma nästa gång han besöker Kronängskolans förskoleklass. Foto: Privat

Svar till Skolinspektionen: ”Irrelevant och en överreaktion”

Barn- och utbildningschefen i Mullsjö kommun, Kristina Wallengren, skräder inte orden i sitt svar till Skolinspektionen, angående en anmälan mot kommunen efter att en jägare besökt en förskoleklass och berättat om älgjakt.

Jägaren berättade på Svensk Jakts hemsida om sitt besök i förskoleklassen, det var för övrigt för sjätte året han gjorde ett sådant besök. Han jobbar själv som fritidspedagog på skolan.

Artikeln ledde till en anmälan till Skolinspektionen, förmodligen under fingerat namn och inte av någon med anknytning till skolan. Anmälaren skrev bland annat: ”För mig som utomstående känns det hela som en normalisering av jakt och för att värva kommande jägare.” Anmälaren skrev också att det ”styrker att det är ok att döda utan eftertanke” att jägaren visade upp ett vapen, och personen ifrågasatte att det finns stöd i läroplanen för jägarens besök.

 

Vanlig hobby

Nu har kommunen svarat Skolinspektionen på anmälan. Tillförordnad barn- och utbildningschef Kristina Wallengren skriver bland annat:

”Mullsjö är en glesbefolkad landsbygdskommun och jakt är en mycket populär sysselsättning för stora delar av kommunens invånare och har så varit under många generationer. Under många år har ansökningar om ledighet för elever för att kunna deltaga i älgjakten, varit en fråga som rektorerna fått brottas med. Så gott som alla elever i kommunens skolor har någon i familjen, familjens bekantskapskrets eller granne, som är jägare eller har deltagit i jakt. Jakt är med andra ord inte något främmande fenomen för de flesta elever i kommunens skolor, utan ses som en vanlig form av fritidssysselsättning eller hobby.”

 

Ska informera

Samtidigt är man lite efterklok på kommunen och säger att föräldrar i framtiden ska informeras om jägarbesöket. Likaså behöver vapen inte nödvändigtvis tas med vid informationen, utan kan beskrivas eller visas på bild.

”Anmälarens underförstådda koppling mellan jakt och gängskjutningar och annan kriminalitet ser vi dock som irrelevant och en överreaktion. Vi ser jakt som något allmänt förekommande och det kan definitivt inte beskrivas som att ”döda utan eftertanke”, skriver Kristina Wallengren till Skolinspektionen.

 

Citerar läroplanen

Avslutningsvis listar hon några punkter ur läroplanen för förskoleklassen, bland annat: Undervisningen ska ta tillvara olikheter och mångfald och på så sätt ge eleverna möjlighet att fördjupa sin förståelse för olika sätt att tänka och vara. Samt; möjligheter att utforska, ställa frågor kring och samtala om företeelser och samband i omvärlden.

För Skolinspektionens del är ärendet nu avslutat. Kommunen ska dock se till att anmälaren får ta del av utredningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev