Jakten hölls på Skedhults marker. Foto: Privat

Rådjur fällt på ungdomsjakt

Precis som tidigare år hölls en ungdomsjakt efter rådjur på Jägareförbundets jaktmark på Skedhult utanför Eksjö den 2 januari.

Jägareförbundet riktar sig till ungdomar upp till 25 år för att kunna bidra med fler jakttillfällen och för att ungdomar ska lära känna andra jaktintresserade i samma åldrar.

Är man under 18 år eller oerfaren får man givetvis ta med en fadder.

Natten före drog stormen Alfrida drog över Sverige, trots detta kom 15 ungdomar och faddrar till Skedhult för att delta på jakten.

 

Lovligt vilt

På morgonen hölls en genomgång av dagens jaktliga förutsättningar, samt om hur jakten skulle gå till. Lovligt vilt för dagen var rådjur, hare och räv. Till sin hjälp hade jägarna tre drivande hundar, en tax, en basset och en drever.

I första såten hade samtliga hundar upptag på olika rådjur som buktade runt på marken. Flera av skyttarna fick se drevdjuren men ingen fick någon skottchans. Tyvärr var det fortfarande ganska kraftig blåst under dagen, vilket gjorde det svårt att höra hundarnas drev.

 

Korvgrillning

När den första såten brutits återsamlades alla för gemensam korvgrillning och redogörelse för första såtens händelser. Efter maten smiddes nya planer för såt nummer två.

När alla kommit ut på pass släpptes hundarna för andra gången. Taxen som hade gått på hårt under första såten var lite halt och fick bryta, men drevern och basseten fick upptag på varsitt rådjur. Resultatet av såten blev att ett djur sköts av en av ungdomarna. Dagen avslutades med gemensam passning av rådjuret.

 

Jonatan Lilja

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev