Diarré hos rådjur en gåta för forskarna
När rådjursstammen var som tätast på 1990-talet uppmärksammade många jägare rådjur med diarré. Sjukdomen finns fortfarande kvar, om än inte lika vanligt förekommande. Trots omfattande forskning kan man inte säga säkert vad som orsakar rådjursdiarrén.
Med rådjursstammens minskning har antalet rapporter om rådjur med diarré blivit färre. Men sjukdomen förekommer fortfarande, särskilt i täta populationer som på Öland och i Danmark.
– Diarrén, liksom många andra sjukdomar hos vilt, är till viss del beroende på tätheten av rådjur. Ju fler rådjur, desto större är sannolikheten att djur drabbas, säger veterinär Jonas Malmsten på SVA.
Kallad rapssjukan
Under 1990-talet gjorde SVA en större undersökning för att få veta mer om sjukdomen. Efter det tog danska forskare vid. Trots att man tittade efter parasiter, virus och bakterier samt att man använde sig av mikroskopering av alla organ i rådjurskroppen har det inte gått att fastställa vad som orsakar rådjursdiarrén.
En koppling har gjorts mellan sjukdomen och en ensidig diet på raps, särskilt då höstraps. Men det kan inte vara den enda förklaringen. Diarré hos rådjur förekommer även i områden där det inte odlas någon raps. Men det kan vara en delförklaring, säger Jonas Malmsten:
– I Danmark kallar man till och med sjukdomen för rapssjukan. Raps är en kålväxt som i stora mängder är giftig för de flesta djur. Det kan vara så att ett ensidigt intag av raps orsakar en obalans i våmmen hos rådjuren.
Forskarna anar ett samband mellan raps och rådjursdiarré också på Öland, men bilden är inte ensidig.
– Det kan finnas andra foderslag och andra orsaker som ger upphov till diarré hos djuren, säger Jonas Malmsten.
Frågor får svar
På den norra delen Bolmsö har Gustaf Thestrup observerat rådjur med diarré i år. Vid några tillfällen har han sett en rådjursfamilj där ett eller ett par djur varit drabbade av sjukdomen.
Det har gett upphov till ett antal frågor som Jonas Malmsten besvarar här nedan:
• Är diarrén orsakad av ett virus?
– Sannolikt inte.
• Är sjukdomen smittsam och hur sprids den?
– Vi tror inte att det rör sig om något smittsamt, alltså sker ingen spridning.
• Har stammens täthet någon betydelse för sjukdomens utbredning?
– Ja, ju fler rådjur desto större sannolikhet att diarrén drabbar dem.
• Är sjukdomen alltid dödlig?
– Det verkar som att en del djur återhämtar sig, men jag har ingen bra data på det.
Vill veta mer
Den sjuka bocken på bilden och i filmen uppehöll sig på Jägareförbundets anläggning Skedhult i slutet av september. Och där fanns inga rapsodlingar i närheten.
– Det vore intressant att få medel till att experimentellt testa hypotesen om raps och ensidigt foderintag orsakar diarré. Men eftersom problemet inte är lika påfallande som för 20 år sedan kan det vara svårt att få till en sådan forskning. Kanske kan vi få igång en sådan undersökning i framtiden. Bäst vore att samarbeta om saken med våra danska kollegor, säger Jonas Malmsten.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.