Jaktmotståndarna kryper fram

Ett par riksdagsmotioner ifrågasätter grytjakten. Foto: Jan Henricson

Inför ett valår brukar politikerna akta sig för att störa väljaropinionen. Till höstriksdagen i fjol hade därför inga jaktfientliga motioner lämnats in. I år däremot – med fyra år kvar till nästa val – kryper jaktmotståndarna fram.

Birgitta Olsson (FP) vill förbjuda grytjakt, som hon karaktäriserar som djurplågeri. Jan Eriksson (M) ifrågasätter också grytjakten men aktar sig för att ta ordet förbud i sin mun. Motionären nöjer sig istället med att föreslå att jaktlagen bör ses över ifråga om hur grytjakt ska bedrivas.
Samme motionär vill även se över regelverket för levandefångst i fällor och snaror men också ersätta slagfällor, stockfällor och ripsnaror med andra jaktmetoder. I en särskild motion yrkas dessutom på en översyn av den så kallade godsjakten på utsatta änder, fasaner och rapphöns.
Magnus Persson (SD) vill förbjuda fällfångst av vildsvin. Detta i strid mot tre partikamrater som tvärtemot anser att det behövs fler testade och godkända vildsvinsfällor för att effektivisera jakten.
Saila Quicklund (M) vill frånta jägarna den bästa jakttiden på ripa och föreslår att jaktstarten framflyttas till den 15 september. Enligt motionären kan ungfåglarna ännu inte flyga vid nuvarande jaktstart 25 augusti.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev