Många tunga remissinstanser ger stöd för förslaget om bågjakt.

Många tunga remissinstanser ger stöd för förslaget om bågjakt. Foto: Anders Gejer

Tunga remissvar ger stöd för bågjakt

Det har inkommit mängder av remissvar på Naturvårdsverkets förslag att tillåta bågjakt.
En majoritet av svaren från de tunga remissinstanserna är positiva till förslaget, men det finns även motståndare. Bland de som inte vill återinföra bågjakt finns Sveriges lantbruksuniversitet.

Sedan Naturvårdsverket på försommaren avlossade sitt förslag att åter införa jakt med pil och båge i Sverige har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Det har tidvis, om inte stormat, så ändå blåst en del kring förslaget. Huruvida jakt med pil och båge ska återinföras lämnar få berörda oberörda. Även inom jägarkåren går åsikterna kring jaktmetoden isär.

Men när man tar en titt på de remissvar som inkommit till förslaget på bågjakt är en majoritet för ett återinförande.

 

Länsstyrelserna

Samtliga av landets länsstyrelser har beretts möjlighet att komma med ett remissvar. Notabelt är att ingen av myndigheterna är emot bågjakt i landet. Däremot är det fler länsstyrelser som vill gå längre vid införandet än Naturvårdsverkets förslag. Länsstyrelsen i Västra Götaland önskar till exempel en bättre motivering från Naturvårdsverket varför endast ett fåtal arter föreslås tillåtas för bågjakt. ”Internationellt bedrivs bågjakt mot betydligt större arter”, påpekar länsstyrelsen i Västra Götaland i remissvaret.

På samma linje är även länsstyrelsen i Uppsala län. ”Åtminstone årsunge av vildsvin och hjortkalv/älgkalv borde vara möjligt att tillåta i ett första skede”, skriver myndigheten.
Länsstyrelsen i Gävleborg ifrågasätter varför recurve- och långbågar enligt förslaget inte ska få användas vid jakt. Länsstyrelsens inställning är att ”det kravet på avklarat skjutprov/bågjägarexamen som bör vara avgörande om en skytt ska få bedriva jakt med pilbåge, inte typ av pilbåge.”

Länsstyrelsen i Jönköpings län ställer sig positiv till användning av pilbåge vid jakt då myndigheten menar att det är ett ”lika effektivt vapen som andra vapentyper och samtidigt har vissa fördelar, till exempel att det är ett tyst vapen.”

 

Brukarorganisationerna

Samtliga jakt- och brukarorganisationer är för förslaget för bågjakt. Jägareförbundet anser till exempel att jägaren ska ha licens på skjutvapen för det vilt som avses att jagas med pil och båge (undantag för den som är under 18 år och jagar under uppsikt av en sådan jägare). Jägaren ska ha genomgått godkänd utbildning för jakt med pil och båge och ska med godkänt genomfört teoretiska och praktiska moment i fastställd bågjägarexamen.

Förbundet menar vidare att tillåtet vilt vid bågjakt ska vara allt svenskt vilt förutom de stora rovdjuren samt säl.

Jägareförbundet anser vidare att samtliga typer av pilbågar ska vara godkända. För jakt måste de praktiska proven vara genomförda med den typ av pilbåge man avser att använda vid jakt. Samt att pilen ska ha en spets av metall med inte färre än tre skärande blad.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tillstyrker med vissa förslag till ändringar att jakt med pilbåge tillåts. LRF avstyrker att skadat vilt enbart får avlivas med skjutvapen vid bågjakt. Kravet på rapport inom 24 timmar efter varje avslutat jakttillfälle med pilbåge när pil lossats är inte rimligt, menar LRF.

Jägarnas Riksförbund anser att ett utbildningskrav särskilt för pilbågsjakt är rimligt. Jägarnas Riksförbund tycker att listan av tillåtna viltarter saknar logik och därmed bör strykas. I första hand bör samtliga jaktbara arter få jagas med pilbåge eftersom vapnets effektivitet kunnat visas vid flera internationella studier och på arter som är lika stora som de som finns i Sverige. Organisationen menar också att det är orimligt att ha återrapporteringskrav på avlossade pilar.

 

Mitt emellan

Världsnaturfonden, WWF, vill avvakta avvakta erfarenheterna av Danmarks och Finlands under 2018 genomförda utökning av bågjakt. ”En bra grund är viktigt inför beslut om bågjaktens införande eller ej, regelsystemet bör också bli lämpligt utformat från början”, skriver WWF.

Svenska kennelklubben, SKK, tar inte ställning till att tillåta jakt med pilbåge. Men SKK ser en ökad risk för skador på hundar i samband med eftersök på vilt som är skadskjutet under jakt med pilbåge. ”I det fallet att en pil skulle ha träffat olyckligt, och sitta kvar i djurkroppen med pilspetsen utanför densamma, så kan ett eftersök bli farligt för hunden om den försöker ta djuret eller att det skadade djuret attackerar hunden”, skriver SKK.

 

Mot bågjakt

BirdLife Sverige tar bestämt avstånd från att jakt med pilbåge ska tillåtas i Sverige.

Djurens rätt avstyrker förslaget om bågjakt.

Djurskyddet Sverige är också de emot förslaget om att tillåta jakt med pilbåge.

Även Naturskyddsföreningen är emot bågjakt. Naturskyddsföreningen skriver i sitt remissvar att ”skadeskjutningsfrekvensen kan i värsta fall vara så hög som 50 procent och eftersöksjakten är svår att genomföra.”

Varifrån organisationen hämtat denna uppgift framgår dock inte i remissvaret.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, vill heller inte tillåta jakt med pilbåge. SLU skriver att det inom universitetet finns olika åsikter om jakt med pilbåge. Men i remissvaret efterlyser SLU mer forskning för att med bättre säkerhet kunna fastställa hur djurvälfärden och ”andra aspekter som tjuvjakt påverkas vid denna sortens jakt”.

Innan det finns mer kunskap anser SLU att jakt med pil och båge ska vara fortsatt förbjuden i landet.

 

Inga åsikter

Bland de remissinstanser som tillfrågats men som inte har något att invända mot Naturvårdsverkets bågjaktsförslag återfinns bland andra Polismyndigheten, Skogsstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt samt Kammarrätten i Sundsvall.

 

Oklar tidsplan

Tidsplanen för det fortsatta arbetet med ett eventuellt införande av bågjakt i Sverige är i dagsläget oklar. Gunilla Ewing Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, sa i en tidigare intervju med Svensk Jakt att ”synpunkterna håller vi på att bearbeta just nu och vi kommer under hösten ge besked hur vi går vidare kring detta.”

 

Läs även

Så vill Naturvårdsverket utforma bågjakten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev