Rikspolisstyrelsen: Långa licenstider jägarnas fel

Jakthandeln drabbas hårt av de långa handläggningstiderna för vapenlicenser. När köparen inte får licens måste handlarna ligga på lager i outhämtade vapen för många miljoner kronor. Foto: Mattias Lilja

Jägare och sportskyttar får delvis skulden för polisens långa handläggningstider av licensärenden. Ofullständigt ifyllda ansökningar är en bidragande orsak, skriver Rikspolisstyrelsen i ett yttrande till Justitieombudsmannen.

Under 2013 gjordes 90 JO-anmälningar angående de långa handläggningstiderna vid licensansökningar. Över 90 procent av anmälningarna riktades mot myndigheterna i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne.
Med anledning av det inledde JO ett så kallat initiativärende. Rikspolisstyrelsen uppmanades att redogöra för läget i landet och göra en bedömning av situationen. Yttrandet skulle vara lämnat i januari, men har kommit först nu.
I ett sex sidor långt yttrande går RPS igenom hur handläggningstiderna ser ut i olika polisdistrikt. Man konstaterar att den genomsnittliga handläggningstiden i landet var 40 dagar 2013 jämfört med 38 dagar 2011.
De effektivaste myndigheterna hade en handläggningstid på 20 dagar eller kortare medan jägare och sportskyttar boende inom de tre största myndigheternas områden fick vänta 70 dagar eller mer på sina licenser.

 

Ofullständiga ansökningar
I svaret till JO finns en lång rad förklaringar till ineffektiviteten.
• Antalet ärenden har ökat. Särskilt tydligt var ökningen under 2013, beroende på arbetet med vapenamnestin.
• Det nya datasystemet har krånglat med återkommande driftavbrott. Utbildningen av handläggare i det nya IT-stödet har också inneburit att färre personer har kunnat arbeta med vapenärenden.
• Flera myndigheter anger ofullständiga ansökningar som en orsak till de långa tiderna. Västra Götaland uppger att cirka 55 procent av alla ansökningar behöver kompletteras. RPS skriver att sett över flera myndigheter behöver 40-80 procent av alla ansökningar kompletteras. Något som är tidsödande.
• Merarbete har uppstått på grund av att domstolarna ändrat rättspraxis vad gäller handläggning av vapentillstånd för målskytte. Något som innebär att prövningen blir mer omfattande samt att fler avslag överklagas och att erfarna handläggare får lägga mer tid på dessa ärenden.
För de tre senfärdigaste myndigheterna anges också pensionsavgångar som inte ersätts, tid att utbilda nya handläggare och allmän resursbrist som förklaringar.

 

Effektivitet som skiljer
Anmärkningsvärt är den stora skillnaden i antalet fullgjorda ärenden mellan enskilda handläggare. Under 2013 hanterades i genomsnitt 1 200 ärenden per handläggare och år, vilket på de sämsta myndigheterna motsvarar 600 och på de bästa 1.600–1.800. Och Rikspolisstyrelsen skriver:
”Antalet ärenden per handläggare och år kan ses som ett mått på hur effektiv myndighetens ärendeprocess och organisation är. Enligt Rikspolisstyrelsens bedömning bör ärendeprocessen vara så inrättad att en erfaren handläggare handlägger minst 1.000 ärenden per år.”

 

Max 30 dagar
RPS håller fast vid sin uppfattning att en licensansökan ska handläggas inom 30 dagar. I svaret till JO resonerar man också kring hur det ska gå att nå dit.
När man räknar bort storstadsregionerna är den genomsnittliga tiden cirka 35 dagar och med tanke på extraarbetet med vapenamnestin och krånglet med det nya IT-systemet anser man det vara en godtagbar nivå. Man tror också att denna genomsnittstid kommer att minska.
Ett digitalt ansökningssystem som inte medger att ansökan skickas om den inte är korrekt ifylld är en väg att gå, liksom att Polisen får tillgång till Naturvårdsverkets register över Jägarexamen, resonerar man.
En särskild avdelning ägnas åt handläggningstiderna i storstadsregionerna. Inte ens ofullständiga ansökningar, darriga IT-system och vapenamnestin är skäl nog till att det ska ta 70–80 dagar att få en vapenlicens, menar RPS.
Effektivare handläggning och fler handläggare måste till för att korta tiderna, skriver Rikspolisstyrelsen i sitt yttrande, som är undertecknat av rilspolischefen Bengt Svensson, till JO.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay