Polistillstånd krävs för löshund vid eftersök
Eftersöksjägare i Jönköpings län måste ha polisens tillstånd för att få släppa hundar efter trafikskadat vilt under den så kallade koppeltvångsperioden 1 mars21 augusti. En begränsning som får hård kritik från Jägareförbundet och som avfärdas som onödig av Nationella viltolycksrådet.
Ett påbud som gått ut från polismyndigheten i Jönköpings län har fått känslorna att svalla hos länets eftersöksjägare. Enligt polisen måste jägarna under tiden 1 mars31 augusti inhämta tillstånd innan hundar släpps på trafikskadat vilt.
Det är mindre dramatiskt än det låter. I praktiken går det till så att kontaktmannen får tillståndet i samband med att uppdraget om eftersök delas ut, kommenterar Magnus Roman som jobbar med eftersöksfrågor på polisen i Jönköping.
Bertil Nilsson |
Men från Jägareförbundets sida avfärdas detta som onödig byråkrati.
Det förstår man hur det kommer att fungera, eller rättare sagt inte fungera. Rätt vad det är står en eftersöksjägare i skogen med en trebent älg framför sig som han måste släppa hund på för att kunna avliva, utan att veta om han har tillstånd att släppa hunden, säger Bertil Nilsson, eftersöksjägare och ordförande i Jägareförbundet Jönköpings län.
Snabba beslut krävs
Jägareförbundet hävdar att det endast är jägaren på plats som kan avgöra om hunden behöver släppas. Det kan inte göras på en länskommunikationscentral långt borta.
Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa anser att Jönköpingspolisens begränsning av eftersöksjägarens möjlighet är helt vansinnig.
Ola Wälimaa |
Jägaren måste fatta blixtsnabba beslut. Polisen som inte är närvarande ska inte begränsa uppdraget. Bäst lämpade att avgöra hur eftersöket ska utföras är jägaren som är på plats, säger Ola Wälimaa.
Det finns emellertid inget som hindrar polisen från att införa en sådan här regel. Enligt Ola Wälimaa är det upp till den enskilda myndigheten att utforma uppdraget om eftersök.
Men man kan i det läget fråga sig varför det gäller just hundar. Övriga regler som gäller vid vanlig jakt, som att man inte ska skjuta från motorfordon, använda lampor, etcetera, kräver ju Jönköpingspolisen inga särskilda tillstånd för.
Så, varför införa begränsningen om att släppa hund? Enligt Magnus Roman beror det på att polisen inte kan ta ansvar för vad hunden gör under tiden av koppeltvång. Till exempel att den jagar icke tillåtet vilt eller river tamdjur.
Ansvaret hos hundägaren
Men det resonemanget håller inte, anser verksamhetsledaren för Nationella viltolycksrådet, NVR, Lars Sävberger.
Polismyndigheten har att fatta beslut om eftersök. I det ingår att eftersöksjägaren får vidta de åtgärder som krävs för att fullfölja uppdraget. Till exempel att släppa hund. Några ytterligare tillstånd behövs inte, säger han.
Sävberger menar också att det strikta hundägaransvaret inte förändras bara för att hundägaren är på ett eftersöksuppdrag.
Ansvaret för hunden och vad den kan tänkas göra ligger på hundägaren oavsett vad det är för tid på året. Och jag utgår ifrån att eftersöksjägaren är mycket noga med att släppa hunden på det skadade djuret och inget annat, säger Lars Sävberger.
Sävberger har heller inte hört talas om något annat län än Jönköping där polisen inför sådana begränsningar. Han har också varit i kontakt med ansvariga på Jönköpingspolisen för att påtala det orimliga i situationen, och han hoppas att de lyssnar på de argument som förs fram.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.