Dvärgbandmasken kvar i samma områden

Rävens dvärgbandmask har återigen upptäckts på samma områden som tidigare. Foto: Daniel Sanchez

Rävens dvärgbandmask finns kvar i två av de tre områden i Västra Götaland och Sörmland där den upptäcktes 2011. Det skriver SLU i ett pressmeddelande.

2011 påvisade man parasiten hos rävar på tre platser i Västra Götaland och Sörmland. 2013 upptäckte man parasiten i Katrineholm och Uddevalla. 5 av 127 spillningsprover som samlats in visar på förekomst av dvärgbandmask.
Förekomsten är idag på en låg nivå, och det är ovanligt att människor smittas av rävens dvärgbandmask. Utan behandling är dock sjukdomen dödlig.
Andrea Miller från SLU lägger idag fram resultaten av forskningen, med fokus på vilken roll smågnagare spelar för parasitens spridning.

Forskare analyserar och tar prover på 450 smågnagare för att undersöka eventuell förekomst av dvärgbandmask hos dessa. Smågnagare som exempelvis vattensork, skogssork och åkersork fungerar som mellanvärd för parasiten.
– Huvudbudskapet är att mina analyser av de rävträcksprover som samlats in under 2013 visar att parasiten finns kvar i två områden där den upptäcktes år 2011, säger Andrea Miller i ett pressmeddelande från SLU.
Man har även undersökt prover från två områden som inte tidigare påvisat förekomst av parasiten, i Småland och östra Sörmland, och dessa var samtliga negativa. Förhoppningen är också att med studiens hjälp få kunskaper om i vilka naturtyper parasiten kan tänkas etablera sig.

Dvärgbandmask

Rävens dvärgbandmask finns framför allt i centrala Europas bergstrakter, men den har spridit sig över stora delar av Europa och hittades på tre platser i Sverige under 2011 och på två platser 2013. Parasiten har vanligen räven som huvudvärd och en smågnagare som mellanvärd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev