Kvalster möjlig orsak till älgtjursjuka

Stor tjur, håravfall och infekterad hud. Älgen som hittades i Östergötland verkar vara drabbad på samma sätt som de många tjurar som påträffades i Kronoberg för två år sedan. Foto: Johan Ekman

Två stora älgtjurar med håravfall och infekterade sår på ryggen har nyligen påträffats i Östergötland. På SVA har man i dagarna också undersökt en tjur från Uppland med liknande symptom. Nu misstänker veterinärerna att ett kvalster kan vara den utlösande faktorn till älgtjursjukan.

För några dagar sedan sköts en tjur med håravfall vid Herrsäter utanför Åtvidaberg. Jägareförbundets och länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att älgen hade omfattande håravfall och sår på ryggen, men bedömde att tjuren i övrigt var normal.
En åttataggad tjur med liknande hudåkommor har tidigare påträffats vid Bankekind söder om Linköping i samband med ett trafikeftersök.

Inga i Kronoberg
För ett par år sedan rapporterades 10–15 tjurar med likadana symptom i Kronoberg, medan det i fjol endast handlade om ett par fall.  Däremot har det, såvitt man vet på länsjaktvårdsföreningen, inte påträffats någon sådan tjur i Kronoberg under årets jakt.
Drabbade älgtjurar har tidigare observerats och hittats på Öland, i Skåne och i Blekinge, bland annat.

På SVA kan man ännu inte säga säkert vad som orsakar håravfallet hos tjurarna, även om man är en lösning på spåren.

– Vi misstänker att den bakomliggande orsaken är ett kvalster, ett öronkvalster, som sprider sig ut på kroppen. Älgen får klåda och tjuren använder hornen för att klia sig. Såren som uppstår infekteras med stafylokocker som förvärrar tillståndet, säger Lena Rangstrup på SVA:s viltavdelning.

Vill få rapporter
Men SVA:s veterinärer behöver veta mer för att kunna dra säkra slutsatser om vad som drabbar tjurarna. Till exempel vet man inte om utmärglade tjurar varit nedsatta i kondition innan kvalsterangreppet inleddes och sårinfektionen uppstod eller om det nedsatta allmäntillståndet är ett resultat av hudåkomman.

– Därför ser vi gärna att vi få fler rapporter om sådana här tjurar påträffas. Ring oss gärna, säger Lena Rangstrup.

Rapportera till SVA

SVA:s veterinärer behöver veta mer för att kunna dra säkra slutsatser om vad som drabbar tjurarna.
Telefon till SVA: 018-67 40 00. Begär att bli kopplad till Viltsektionen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev