Hund fastnade i vildsvinsfälla

Vildsvinsfällan som olovligen satts ut på en mark väster om Södertälje. Foto: Privat

Ett jaktlag som är verksamt väster om Södertälje påträffade i lördags en vildsvinsfälla sedan en hund fastnat i fällan.

Fällan har olovligen placerats ut av någon utomstående, djupt inne i en unggranskog.

– Det var en rejäl fälla, hemmabyggd, som måste ha körts dit med terrängfordon. Den stod 2–300 meter från väg mellan kraftledning och motorväg, berättar jägaren Bengt Öhman, vars hund fångades i fällan.

Fällan ser ut att vara en hemmabyggd variant av Sinkabirum, en för vildsvinsfångst typgodkänd fälla. Det är dock inte tillåtet att bygga en egen fälla som inte är typbesiktigad.

Vem som byggt och placerat ut fällan är okänt. Närmare undersökning visade att någon brutit upp en grind till det aktuella området för att sedan köra in med fyrhjuling och placera ut fällan.

När jaktlaget upptäckte fällan i lördags löste de ut den och polisanmälde saken.

– Så vitt jag förstår var polisen där på måndagen, men när vi kom tillbaka på tisdagen var fällan återigen gillrad. Pannkakor och tunnbröd hade dessutom lagts ut i fällan för att locka in vildsvin, berättar Bengt Öhman.

– Själva fällan kan vara laglig, men man får inte sätta ut den utan tillstånd. Det här är ett ovanligt brott, och det är ganska hårda straff när det gäller jaktbrott. Men vi har inga misstänkta i nuläget, säger Kicki Samuelsson vid Södertäljepolisen till Länstidningen Södertälje.

På onsdagen var Bengt Öhman återigen på plats vid fällan och visade den för ett högre polisbefäl. Jaktlaget har nu sågat isär fällan så att den inte längre kan användas.

– Men man undrar ju hur många fler sådana fällor det finns i skogarna? Vi vill så klart få fatt i den eller de som gjort det här, säger Bengt Öhman till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev