Inget stöd för eftersöksstrejk
Ingen av jägarorganisationerna stöder den pågående eftersöksstrejken på trafikskadat vilt. Båda förbunden delar dock den frustration som många jägare känner inför dagens rovdjurspolitik.
Jägareförbundet väljer dock idag andra vägar för att få en förändring till stånd, säger biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.
Jägareförbundet menar att trafikeftersöksorganisationen bygger helt på frivillighet och jägarnas goda vilja att ställa upp för samhället. Förbundet kan aldrig tvinga ut någon eller att släppa sin hund där det finns varg, svaga isar, starkt trafikerade vägar eller andra faror för hunden eller föraren.
Jägareförbundet kan av demokratiska skäl heller inte stå bakom en eftersöksstrejk i nuläget.
Detta har ingenting med allmänna uppdraget att göra. Ska vi som medlemsorganisation sluta upp med att göra trafikeftersök måste det beslutet tas i god demokratisk ordning via kretsar, länsföreningar och ytterst årsstämman. Några sådana förslag finns inte idag, säger Daniel Ligné.
Enhälligt årsstämmobeslut
Enligt Jägarnas riksförbunds riksviltvårdskonsulent Ulf Kallin finns det i nuläget inga planer på att heller den organisationen ska hoppa av Nationella viltolycksrådet och stödja eftersöksstrejken.
Vi har ett enhälligt årsstämmobeslut från 2011 på att vi ska vara med i trafikeftersöksorganisationen, konstaterar han.
Både Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund uppger att det hittills inte varit några stora problem att ersätta de eftersöksjägare som hoppat av från sina uppdrag.
Jag kan inte se att det varit några problem att ersätta dem som hoppat av. Kanske i så fall på någon enskild vägsträcka som ligger avsides, men det finns alltid folk att skicka ut, säger Ulf Kallin.
Det finns idag cirka 6.500 jägare i eftersöksorganisationen. En överväldigande majoritet tillhör Jägareförbundet och 810 procent är Jägarnas riksförbunds medlemmar.
Det stora problemet vi har haft hittills är att många av våra medlemmar vill vara med, men att de inte fått plats, säger Ulf Kallin.
Han anser också att den förekommer en del felaktigheter kring eftersöken i en del medier.
Det finns inget krav att släppa någon hund. Det är alltid eftersöksjägaren som gör en bedömning. Går det inte att banda försöker man lösa det på bästa sätt och ibland går man bet, konstaterar Ulf Kallin.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.