Foto: Fred Marvaux

Utskott röstade för nytt vapendirektiv

Ytterligare ett steg på vägen mot ett nytt vapendirektiv för EU:s medlemsländer togs på tisdagen, då parlamentets utskott för den inre marknaden antog liggande förslag. Senare ska parlamentet samt ministerrådet slutligt fastställa direktivets innehåll.

Förslaget är det som presenterades strax innan jul, då de flesta av de förbud som i EU-kommissionens ursprungliga förslag skulle drabbat svenska vapenägare hade rensats bort.

Det handlade om förbud mot alla halvautomatiska kulgevär med löstagbara magasin, förbud mot distanshandel med vapen för privatpersoner, totalförbud för de under 18 år att inneha vapen samt obligatoriska läkarkontroller.

 

Frågetecken återstår

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Men det finns fortfarande frågetecken kring EU-direktivet. Efter att det slutliga förslaget blev känt i december sa Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa till Svensk Jakt:

– Det finns en text i förslaget om att förälder eller vuxen ska ansvara för vapenförvaringen om en ungdom under 18 år har licens för ett vapen. Detta funkar inte med principen att den som innehar ett vapen ansvarar för det själv, som gäller enligt svensk lag. Och varför ska man inte få låsa in sitt eget vapen själv om man själv får använda det ute i skogen fullt laddat. Det är ju väldigt motsägelsefullt.

Dessutom finns det i förslaget märkligheter vad gäller magasin till repeterstudsare respektive halvautomater, samt en text om krav på femårslicenser för halvautomater.

 

Nöjd ledamot

Anna Maria Corazza Bildt. Foto: EP Photo Service

Som så ofta när det gäller lagar på EU-nivå ges det utrymme för tolkningar. Avgörande för det slutliga regelverket är hur medlemsländerna implementerar direktivet i den nationella lagstiftningen. För jägarnas och sportskyttarnas intresseorganisationer finns det all anledning att inte slå sig till ro.

Det förslag som EU:s marknadsutskott nu har antagit ska också beslutas i ministerrådet och i Europaparlamentet innan det är helt klart på EU-nivå. Omröstningen i parlamentet sker i mars.

Efter omröstningen i marknadsutskottet var utskottets vice ordförande, svenska moderaten Anna Maria Corazza Bildt, nöjd:

– Vi har lyckats fundamentalt förändra förslaget i rätt riktning. Överenskommelsen som vi har enats om är den bästa möjliga. Vi har hittat en bra balans mellan frihet och säkerhet. Jag har hela tiden slagit vakt om våra legala vapenägares rätt till sina fritidsintressen, säger hon i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev