Den här bilden lade <a href=

Sven-Erik Bucht upp på sin Facebooksida den 29 september i år. Nu är det oklart om de nya ripjaktsreglerna kommer att leda till någon praktiskt förändring i höst." width="1920" height="1080" data-id="36784" /> Den här bilden lade Sven-Erik Bucht upp på sin Facebooksida den 29 september i år. Nu är det oklart om de nya ripjaktsreglerna kommer att leda till någon praktiskt förändring i höst.

Trots ministerlöftet: Fjälljaktreglerna kan bli oförändrade

Trots regeringens löften om att premiera jägare bosatta i Sverige tyder mycket på att de ”nya” ripjaktsreglerna kommer att bli i princip identiska som tidigare regler. Dock med skillnaden att den nya jakten ger kraftigt ökad myndighetsadministration.
Det bekräftas av Tommy Dadell, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Tommy Dadell.

Tommy Dadell.

Jordbruksverket har i dagarna meddelat länsstyrelserna att verket inte kommer att skriva någon förordningstext för fjälljakten. Tommy Dadell är mycket frågande till verkets passiva hållning.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Jordbruksverket tar ju inte sitt ansvar enligt rennäringsförordningens paragraf 8 utan lägger över ansvaret på att tolka reglerna på länsstyrelserna. Det är ju Jordbruksverket som ska skriva förordningen till den här lagen, säger Tommy Dadell.

– Det måste påpekas för regeringen att Jordbruksverket inte följer lagen, fortsätter han.

 

Gemensam syn

Enligt Tommy Dadell har länsstyrelserna en gemensam syn att det är Jordbruksverket som ska tolka ut reglerna och skriva en författning kring fjälljakten. Något som alltså Jordbruksverket vägrar.

Det betyder att länsstyrelserna har två val. Att försöka tolka vad regeringen egentligen menar i sin förordning eller bolla tillbaka frågan till Jordbruksverket eller regeringen.

– Jordbruksverket måste också förtydliga skälet till varför de inte följer rennäringslagens 8 paragraf, tillägger Tommy Dadell.

Regeringen har varit väldigt tydlig men vad man har för intentioner med fjälljakten: Jägare bosatta i Sverige ska ha förtur till fjälljakten. Men när man läser vad regeringen skriver i sin förordning är det inte alls lika tydligt formulerat hur målet ska uppnås. Och Jordbruksverket vägrar som sagt att skriva en författning.

 

Klarar länsstyrelserna av att genomföra regeringens intentioner med den otydlighet ni och många andra upplever i förordningstexten?

– Delvis, men ett förtydligande underlättar vårt arbete. Vi måste veta vilket tolkningsutrymme som finns när det står luddigt i lagtexten, menar Tommy Dadell.

 

Trots politikerlöften om förändring. Det låter som att kommande fjälljaktsregler kan komma att vara exakt likadant utformade som tidigare. Alternativt att regeringen förtydligar vad som egentligen menas i förordningen?

– Det är ett märkligt ställningstagande regeringen gjort eftersom de inte skrivit tydliga föreskrifter. Och när Jordbruksverket dessutom vägrar göra sitt arbete är det länsstyrelserna själva som får stå i eventuella diskussioner och även riskera att få på sig skadeståndskrav om tolkningarna varit rätt eller fel. Den situationen vill vi inte ha. I min värld är det väldigt märkligt, säger Tommy Dadell.

Däremot bedömer länsstyrelserna att regeländringen kommer ge mycket extraarbete. Detta när myndigheterna ska granska om de utländska jägarna uppfyller kraven för att köpa jakttillstånd eller inte.

Länsstyrelsernas bedömning är att merarbete kräver 0,5–1 heltidstjänst per län.

I skrivande stund har det inte kommit några löften om utökade resurser för myndigheterna.

 

Oanträffbar minister

Svensk Jakt har förgäves sökt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för en kommentar.

 

Så lyder regeringens regeländring i förordningen

Regeringen skriver i sin förordning: ”Rätt till småviltsjakt enligt första stycket ska upplåtas till den som är fast bosatt i Sverige.

Rätten ska även upplåtas till den som inte är fast bosatt i Sverige, men som omfattas av Sveriges internationella åtaganden om etableringsfrihet, den fria rörligheten för kapital, arbetskraftens fria rörlighet och utbyte av tjänster, och som har uppnått en närmare anknytning till Sverige. Med närmare anknytning till Sverige avses att personen i fråga äger en fastighet i Sverige, driver näringsverksamhet i Sverige, har anställning i Sverige eller liknande.

Rätt till småviltsjakt enligt första stycket får även upplåtas till någon annan än den som avses i andra stycket.”

 

Läs även:

• Jordbruksverket vägrar utforma fjälljaktreglerna

• Fjälljakten – detta har hänt

Fakta

Under perioden 25 augusti till och med sista september 2016 har 9.959 jaktdagar registrerats på statens marker i Jämtlands län.

Knappt 34 procent av jägarna kommer från ett annat land än Sverige.

Ungefär 29 procent av de som jagat på statens marker i Jämtland hittills i år är norska jägare.

Jakttrycket från utländska jägare är högst i början av jaktsäsongen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev