Socialdemokraterna är tveksamma till att fortsätta utreda fjälljakten, meddelar Isak From (S), parlamentariker i Renmarkskommittén. Foto: Kjell-Erik Moseid

Socialdemokraterna är inte främmande för att lägga ner fjälljaktsutredningen

Staten bör fortsätta upplåta jakten och fisket i fjällen. Det anser Socialdemokraterna som inte är främmande för att Renmarkskommittén lägger ner den del av utredningen som rör jakten och fisket.

Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson har lagt fram en skiss till en ny renmarkslag. Skissen ska diskuteras med parlamentarikerna på kommitténs sammanträde i början av oktober.

I skissen föreslår han att samebyarna, eller renskötselrättsföreningar som han vill döpa om dessa till, ska bestämma vem som ska få jaga och fiska i fjällen i framtiden.

Har inte ändrat sig

Isak From (S), riksdagsledamot från Västerbotten, är Socialdemokraternas parlamentariske representant i Renmarkskommittén. Isak From säger att S inte ändrat sitt ställningstagande att det är staten som ska ha huvudansvaret för upplåtelserna. 

– Vi har blivit stärkta i det genom de remisser som kommit in. Remissinstanserna är tydliga med att det är staten som ska ha ansvaret, och vårt ställningstagande kommer inte ändras på den punkten. Det finns så många motsättningar mellan olika intressen och då måste staten gå in och ta huvudansvaret, säger han.

En testballong

Skissen till ny lag menar Isak From handlar om att Eric M Runesson som utredare vill ”testa och skicka upp olika ballonger, för att se vad han kan ha majoritet för.”

Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) anser att utredningen slagit in en kil mellan befolkningsgrupper och att den bör läggas ner.

Vad tycker Socialdemokraterna, bör utredningen läggas ner?

Isak From (S).

– Vi har ställt oss frågan om det överhuvudtaget går att fortsätta utreda frågor som rör jakt, fiske och upplåtelser nu när förutsättningarna förändras drastiskt i och med att vi har fem samebyar som befinner sig i juridiska processer. Vi har efterlyst tilläggsdirektiv hur man bör hantera det här, men regeringen verkar inte göra någonting. I och med den uppkomna situationen blir det i princip omöjligt att lägga något större arbete på jakt- och fiskefrågorna. Vi kommer nog att fokusera på de andra frågorna som rör bland annat samebyarnas organisation, säger Isak From.

Stämt staten

Svensk Jakt har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och frågat om han tycker att utredningen bör läggas ner.

– Delbetänkandet inklusive remissvaren bereds fortfarande i Regeringskansliet. Utfallet av det får vi återkomma till, svarar Peter Kullgrens pressekreterare Mattias Svensson.

De juridiska processer som Isak From hänvisar till handlar om att fem samebyar stämt staten, likt Girjas gjorde, och kräver ensamrätt att upplåta jakten och fisket på sina områden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev