onsdag 8 maj

Opinion

Debatt: ”Vi måste få försvara näringar och egendom”

Attacker av rovdjur mot får, kor, hästar, hundar eller andra hus- och tamdjur i södra Sverige så gott som aldrig till åtgärder, enligt debattartikeln. Foto: Privat

I ett öppet brev till Västra Götalands riksdagsledamöter skriver företrädare för en lång rad jakthundklubbar och tamdjursföreningar att de är djupt oroliga för landsbygdens utveckling på grund av vargförekomsten.

Rennäringen i norra Sverige får skydd mot varg. Varför gäller inte samma regler fåruppfödare i andra delar av landet. Om en hund skulle anfalla och skada får kan den bli avlivad och ägaren straffad. Varför gäller inte samma regler när statens vargar attackerar får?
Vi är övertygade om att du som politiker vill att näringslivet på landsbygden ska blomstra och utvecklas. Därför förstår du säkert att vi är upprörda över inkonsekvenser i rovdjurspolitiken som innebär att vi som driver näringar i södra Sverige får negativ särbehandling.
Vid en rovdjursattack på renar i norr är skyddsjakt snabbt igång. Däremot leder attacker av rovdjur mot får, kor, hästar, hundar eller andra hus- och tamdjur i södra Sverige så gott som aldrig till åtgärder.
Vi missunnar inte skyddet som företagarna i de norra delarna av landet får. Men vi måste få samma rätt att försvara våra näringar och egendomar.

Stor skada
Staten ansvarar för rovdjuren i Sverige. Därför måste staten också ta fullt ansvar för skador som framför allt vargarna gör. Precis som en hundägare svarar för sitt djurs beteende.
Vargar som angriper får gör fruktansvärd skada. De dödar besinningslöst och omättligt. Många djur som får dödliga skador lider ofantligt. Detta är djurplågeri.
Om en människas hund gör så mot ett annat djur blir straffet hårt. Men staten som ansvarar för vargarna straffas inte. De drabbade får bara små ersättningar.

Landsbygden avfolkas
Vi är djupt oroliga för att förutsättningarna för att driva företag på landsbygden ska gå om intet på grund av vargarnas härjningar. I takt med att vargattackerna blir fler ger fler företagare upp.
Det bidrar till att landsbygden avfolkas. Marker växer igen.
Inget av detta är vargens fel. Felet ligger hos de människor som fattar besluten – de som inte inser att samexistens mellan varg och människor på de här villkoren inte fungerar.
De som fattar besluten saknar kunskaper om hur det är att vara djurägare och företagare på landet.
Vi hoppas att du som politiker är beredd att ställa upp för en positiv utveckling av näringslivet på landsbygden så att många näringar kan blomstra. Vi hoppas att du som vi inser att den bästa miljön för vargen inte finns bland människor i södra Sverige.

Björn Jungler , Bohuslän-Dals Taxklubb
Staffan Corneliusson, Bassetklubben Väst
Ove Henriksson, Västsvenska Älghundklubben
Fredrik Svensson, Dalslands Dreverklubb
Kjell Svensson, Skaraborgs Dreverklubb
Tore Henriksson, Bohuslän-Dals Stövarklubb
Kjell Svensson, Skaraborgs Dreverklubb
Håkan Eklund, Västsvenska Dreverklubben
Fredrik Franzén, Västergötlands Stövarklubb
Björn Hellgren, Skansens Gård
Angelica Skarin, Bohusläns Fåruppfödare distrikt i Svenska Fåravelförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: 
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.