tisdag 19 mars

Opinion

Debatt: ”Jag ska berätta sanningen om vargen”

”Människor kan inte ens låta sina barn gå ut själva på sin egen tomt för att vargarna finns där. Människor förlorar sina egna husdjur, sina bästa vänner, sina familjemedlemmar för att vargarna finns”, skriver 11-åriga Lova. Foto: Olle Olsson

11-åriga Lova skriver i den här insändaren om sina tankar om varg. Hon vänder sig till dem som motsätter sig vargjakten och som på olika sätt protesterar mot den.

Idag tänkte jag ta upp ett ämne som går runt här i Sverige: Det där med vargar och hur ni ser det och hur jag ser på det. Jag ska berätta sanningen om vargen.
Att skjuta djur är ett sätt att få mat och har alltid funnits på ett eller annat sätt. Många tycker det är hemskt med att skjuta djur och sedan äta dem, men varför? Att man säger till någon att man hatar att man skjuter djur och dagen efter äter kött är konstigt.
Ni som hatar jakt äter kött lika mycket som vi. Allt ni köper i butiker är också kött, riktigt kött. Att mota in djur och ge dem gas är väl ändå inte ett naturligt sätt att dö, men att djuret aldrig märker att döden kommer är väl ändå bättre.
Min familj lever på jakt. Min pappa lever på sitt intresse, på det han gillar och vill leva på som flera andra tusen människor också.
Att hota och förstöra andras passioner är ju inte heller en lösning. Vet ni vad som egentligen händer i skogen nu för tiden? Det är inte bara att skjuta eller att döda, utan det är mycket mer.
För att du ska kunna leva så måste du bland annat kunna få i dig protein så då måste man äta kött och det är ju helt okej, det är naturligt.

Det ni inte vet vet jag!
Människor kan inte ens låta sina barn gå ut själva på sin egen tomt för att vargarna finns där. Människor förlorar sina egna husdjur, sina bästa vänner, sina familjemedlemmar för att vargarna finns. Vad gör de egentligen för nytta?
Jag är bara ett barn men jag vet i alla fall att de inte behövs, så långt jag vet. Vargen är ett av Sveriges största rovdjur och vet ni vad, de är så pass stora att de kan äta andra djur som vi lever på. Till exempel hästar eller får.
Ni vet ju inte vad som egentligen händer. Och det är inte ens de som kan och verkligen vet, som bestämmer att man ska jaga varg eller inte, utan de som kanske inte ens har hållit i ett gevär som bestämmer det.
Lever vi inte i en demokrati och är det inte då vi som ska bestämma det? Det finns nog flera hundra som håller med mig och jag kommer aldrig att ändra mig. Jag står på min pappas sida, jag står upp för sanningen och jag är inte rädd för det.

Ingen sanning
I tidningar står det bara lögner, ni vet inte vad ni läser där. Allt kommer liksom inte ut till er. Att kolla Wikipedia är också en lögn.
Att mina kompisar inte ens kan gå ut för att de är rädda är hemskt, det är inte bra. Att andras passion förstörs genom att en liten varg ska komma i vägen och när den gör det så händer det inget alls.
Folk blir faktiskt attackerade och dödshotade för att de älskar att jaga. Min familj har varit utsatt.
Att inte få vara själv någonstans eller att inte få svara i telefonen utan att mamma eller pappa är hemma, och att läsa fula ord när man inte ens lärt sig engelska, det sitter kvar hos alla och det är inte bara jag som känner så utan många.

Vargar måste skjutas
Vem har inte fått en elak kommentar eller något elakt sagt till sig? Blev du ledsen för det? Så klart, för att folk kränker dig, det vill du inte. Inse att det inte är en lek och stå upp för er själva för vad är det egentligen för land vi lever i.
Vem är det som plågas här, djuren eller vi? Vi som ser eller ni som inte ser ett skit.
Det är inte så att det finns runt 20 vargar i hela Sverige utan mycket mer.
Som sagt det här är ett ämne som ni inte vet något om. Ett ämne som ni reagerar på men som ni inte fattar och tar på allvar.
Vargar måste skjutas för annars kommer vi till slut inte ens kunna gå ut. Vem tror egentligen att om en varg kommer gående bland husen i ett samhälle så kommer den till slut att bli ett litet gulligt husdjur.
Vissa ser en stor fara och det är rätt. Så vad är det vi lever för och vad är det för land vi har? Detta är ett ämne som måste hanteras med demokrati!

Lova

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.